IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Русия готви претекст за инвазия в Украйна

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече информацията "неоснователна" и "голословна"

23:34 | 14.01.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Русия подготвя претекст за инвазия в Украйна, а Москва вече подготвя операция под фалшив флаг в Източна Украйна. Това твърди представител на американското правителство, пожелал анонимност, предаде Bloomberg.

Според правителството на американския президент Джо Байдън Русия се готви за подобни действия и чрез кампания за дезинформация, водена в социалните медии, която представя Украйна като агресор.

Като част от плана правителството на президента Владимир Путин е подготвило оперативни агенти, обучени за водене на бойни действия в градски условия и в използването на експлозиви, вероятно за извършване на саботажни действия срещу марионетните сили на Русия в Украйна или в близост до нея, заявиха представители на администрацията в петък. За събитията след това щял да бъде обвинен Киев, ако президентът Владимир Путин реши, че иска да започне инвазия. Американският представител не разкри подробности как разузнаването е достигнало до тези изводи и доколко е уверено в тях.

Украински медии също съобщиха вчера, че според властите руски специални сили подготвят операция под фалшив флаг.

Прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че руската инвазия, ако се случи, „може да започне между средата на януари и средата на февруари".

Планът на Русия вероятно ще бъде задействан, ако дипломацията със САЩ, НАТО и ключови европейски държави не успее да постигне целите на Москва, се казва в оценката, споделена от американски служител, който е помолил да не бъде идентифициран.

Русия многократно е отричала, че възнамерява да нахлуе в съседната страна, а американските служители не предоставиха повече подробности за разузнавателната информация, която според тях стои в основата на оценката им. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че информациите в западните медии за това, че Русия уж подготвя провокации, са неоснователни и „голословни“, предаде ТАСС. „До момента всички тези изявления бяха голословни и неподкрепени от каквито и да било доказателства", подчерта той пред ТАСС. 

Новата информация излиза наяве часове след кибератаката, която в петък срина редица украински правителствени уебсайтове. Според Виктор Жора, заместник-ръководител на държавната агенция, отговаряща за специалните комуникации и защитата на информацията, са били засегнати 70 правителствени агенции, включително министерствата на външните работи и на земеделието.

След серия от безрезултатни преговори по сигурността тази седмица в Европа в четвъртък Съединените щати предупредиха, че заплахата от руска военна инвазия в Украйна е висока.

Русия каза, че преговорите продължават, но са в задънена улица, докато страната се опитва да убеди Запада да забрани на Украйна да се присъедини към НАТО – искане, което Вашингтон казва, че няма как да се случи.

Коментирайки кибератаката, високопоставен украински служител по сигурността посочва: „Всички субекти на киберсигурността са били наясно, че са възможни подобни провокации от Руската федерация. Затова отговорът на тези инциденти е както обикновено“.

По-късно правителството заяви, че е възстановило повечето от засегнатите уебсайтове и че не са откраднати лични данни. Редица други правителствени сайтове са спрени, за да се предотврати разпространението на атаката, допълват властите.

При наличието на повече от 100 000 руски войници на границата с Украйна през последните дни американски служители започнаха да предупреждават, че Москва може да се опита да създаде събитие под "фалшив флаг", за да оправдае нахлуването.

"Никой не бива да се изненадва, ако Русия разпространява дезинформация за ангажименти, които не са поети, или ако Москва отиде още по-далеч и провокира нещо като претекст за по-нататъшна дестабилизираща дейност", заяви в сряда говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Според хора, запознати с дискусиите, които са се състояли тази седмица, администрацията на Байдън е обсъдила редица възможни действия от страна на Москва, които според нея трябва да предизвикат ответни мерки. Освен изпращането на войски в Украйна, планът на Кремъл може да включва и опит за организиране на преврат срещу украинския президент Володимир Зеленски или други действия за дестабилизиране на неговото правителство. 

При руска атака потенциално застрашени са и близо 200 военнослужещи от Националната гвардия на Флорида, които се намират в Украйна в рамките на редовна ротация на американските сили и служат като инструктори. Говорителят на Пентагона заяви, че въпреки предупреждението за плановете на Москва администрацията смята, че все още има място за дипломация за разрешаване на кризата.

Разговорите в Европа тази седмица не успяха да хвърлят светлина върху намеренията на Москва и не е определена дата за възобновяване на дискусиите. Въпреки че Путин отрича да планира да нахлуе в Украйна, той изисква от НАТО гаранции за сигурност, които военният алианс твърди, че не може да предостави.

Отношенията между Украйна и Русия се сринаха след анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и избухването на война между силите на Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна през същата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

20
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Я, забелязват се няколко нови празноглави тррола петолтчкаджии, явно повикани на помощ от други сайтове. Таварищи, пак ще си останете същите скъсаняци и yтaйки, каквото и да става. Украинците се измъкнаха от мръсните нокти на Мордор кремълски и до 3 години ще го задминат по доходи, а вие си съскайте опорчиците и си мизерствайте, като мордорци! :)) Крепостния феодален селянин има мозък точно за такъв, никой не очаква повече от вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
Pyramid
преди 2 години
Ватенков, пак не си си пил хапчетата. Бегом, марш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 7
ing5rov
преди 2 години
"...кой тласка света към война, бе?!" ..............мхм , щеше да имаш право , ако в Мексико имаше руски бази , в Куба ракети , в Канада некой "логистичен" център
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
wart
преди 2 години
"Това твърди представител на американското правителство, пожелал анонимност, предаде Bloomberg." Това значи ,че тая *** ще " подтикне" Украйна към военнени действия след което ще попадне в " истерия" после ще вие " като бесен пест" ще подканва и " глутницата" да " подхване " същата песен ще " вият " и ще проливат " крокъдилски сълзи " за многообичаната, многострадална Украйна.Тоя проблем ще го направят Световен а останалите проблеми ще бъдат на маловажни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Американците да не се плашат. Мисля че вече уговориха всичко така, че ако Русия нахлуе в Украйна ЕС да спре да купува каквото и да било руско. Нали затова мечтаят американците. Сега остана да се случи самата инвазия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 6
blazingspeed
преди 2 години
Русия може и без инвазия да изравни Украйна със земята. Сухопътните са за след залпа да минат и довършат де що още мърда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Е видяхме го дървото и в Крим и в Донбас ,ама обаче го ядоха украинците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 2 години
русия готви претекст, а сащ готви следтекст - санкции.всичко е точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Тук таме се срещат и българи като тебе с гнусни и низши/нисши гени като руските/турските. Вие сте рудементарен клон на човешката раса. Вие сте носители на най-много неандерталскихромозоми, останали след(макар и не толкова масово) смесване с хомо сапиенс. Изгубихте войната и само вие може да определите как ще срещнете поражението си - с вазелин или без.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Празноглавец, кой тласка света към война, бе?! Този, който се приготвя за нова агресия и който вече нападна Украйна, не бил виновен, нали? Гнусна pycopoбска подлoга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още