IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети оцветиха в зелено европейските борси

Технологичният сектор поведе ръстовете в Европа в сряда

19:45 | 13.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Европейските борси завършиха сесията с ръст в сряда, след като силни отчети неутрализираха притесненията за глобалния растеж и инфлацията, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,7%, след като започна сесията на червена територия. Технологичният сектор отбеляза ръст от 2,6% и се представи най-добре в сряда, а банковият сектор записа спад от 1,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 нарасна с 0,16% до 7141,82 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,68% до 15 249,38 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,75% до 6597,38 пункта.

Инвеститорите в Европа са под влиянието на новите данни за инфлацията в САЩ. Индексът на цените на потребителските стоки е нараснал с 0,4% през септември спрямо предходния месец и с 5,4% на годишна база, съобщи министерството на труда в сряда. Икономисти, участвали в допитване на Dow Jones, очакваха месечна инфлация от 0,3% и ускоряване с 5,3% на годишна база.

Фондовите пазари отвъд Океана започнаха сесията в сряда с ръст, а инвеститорите са под влиянието на новите данни за инфлацията и отчетите за третото тримесечие.

JPMorgan Chase надмина очакванията в сряда благодарение на по-малките от очакванията загуби на кредити, а Delta Air Lines също надмина очакванията за приходите си.

Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo и Citigroup също трябва да обявят резултатите си тази седмица.

В същото време остават опасенията за глобалния растеж. Във вторник Международният валутен фонд съобщи, че не е толкова оптимистичен за глобалната икономика през 2021 г., но допълни в новия си доклад, че все пак очаква стабилен растеж в средносрочен план.

Обратно в Европа руският президент Владимир Путин каза пред CNBC, че Кремъл не използва енергията като оръжие срещу Европа, след което добави, че Москва е готова да помогне на региона на фона на продължаващата енергийна криза.

В макроикономически план в Европа брутният вътрешен продукт на Великобритания е нараснал с 6,9% през август спрямо същия период на миналата година, като леко надмина консенсусната прогноза на Ройтерс за 6,7%. Сега британската икономика е с 0,8% под нивото си преди коронавируса, съобщи британската Национална статистическа служба.

В доклада си за перспективите пред световната енергетика Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупреди, че напредъкът към чиста енергия остава „твърде бавен, така че глобалните въглеродни емисии да поемат към устойчив спад към нетна нула“.

На корпоративния фронт книжата на испанската Banco de Sabadell поевтиняха със 7,1% и поведоха широкия спад в банковия сектор.

Цената на акциите на британската компания за електронна търговия THG се понижи с 2,9%, след като изгуби 35% от стойността си във вторник. Това се случи, след като главният ѝ изпълнителен директор нападна продавачите на късо по време на деня на капиталовите пазари.

На върха на Stoxx 600 книжата на френската енергийна компания Spie поскъпнаха с 8,5%, след като тя се оттегли от надпреварата за придобиването на подразделението за услуги на комуналната компания Engie.

Цената на акциите на британската инвестиционна компания Man Group се повиши със 7,6% след силен отчет.

Оптимистични прогнози за печалбите направи и германската софтуерна компания SAP, а френската компания за луксозни стоки LVHM отчете силни приходи от продажби през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още