IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христина Вучева: Не можем да стоим безкрайно във валутния борд

Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, смята финансистът

16:52 | 07.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Трябва да ползваме опита на прибалтийските републики при приемането на еврото, защото две от тях бяха с валутен борд - съвсем идентични условия с нашите. Това каза пред БНР финансовият експерт проф. Христина Вучева.

"За съжаление, не успяхме да направим като страна това, което те сториха –  пребориха се да бъде признато правото на ЕС и Европейския договор, и с влизането им в ЕС през 2004 година станаха част от ЕRM-2 (известен като "чакалня" на еврозоната) – нещо, за което ние все още сме в етапа на приказките, но вече малко по-конкретни“, заяви експертът. 

Тя коментира и предупреждението на професор Стив Ханке, известен като „бащата на валутния борд“ у нас, че еврозоната ще изпадне в рецесия и България не трябва да влиза в нея.

„Г-н Ханке ги говори тези неща от самото начало на формирането на еврозоната през 1999-а, а и преди това. Когато ние фиксирахме нашия лев към германската марка, той оспорваше това решение, като казваше, че трябва да бъдем обвързани с долара и вещаеше едва ли не пропадане на България за това, че не е предпочела американската валута. Тези негови прогнози не се сбъднаха. Не вземам много насериозно тези негови твърдения“, каза експертът.

Изконсумирали сме фиксирания курс, не можем да стоим безкрайно във валутния борд, категорична е Вучева. Причината е, че още в договора си за членство в ЕС сме подписали, че на даден по-късен етап ще приемем еврото.

"На нас ни трябва да бъдем част от т. нар. чакалня“, подчерта професор Вучева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още