Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Бюджетната комисия в парламента прие намаляване на партийната субсидия на 1 лв.

Срещу предложението по време на комисията се обявиха от ДПС и БСП

Бюджетната комисия в парламента прие намаляване на партийната субсидия на 1 лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси към парламента гласуваха намаляване на партийната субсидия от 11 лева на 1 лев за тази година.

Това на практика означава, че до края на тази година субсидията на партиите ще бъде по 6 лева на реален глас, тъй като вече половината от субсидиите са платени, съобщава БНТ.

Срещу намаляването на субсидиите на 1 лев се обявиха по време на комисията от ДПС и БСП.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ обяви тази сутрин пред БНТ, че партията предлага смяна на модела на партийно финансиране единствено заради обществените нагласи. По думите ѝ няма опасност в партиите да влизат пари със спорен произход.

Още по темата
"Имаме контролни механизми и тези контролни механизми трябва да се задействат още по-сериозно. Ако досега те не са работили толкова подробно, защото имаше ограничение в даренията, сега ще заработят по-сериозно и тук вече ще имаме по-сериозна роля на Националната агенция за приходите, която пък от своя страна ще отиде и има право да провери по веригата произхода на средствата. Нека да променим модела. Нека той да заработи, да видим резултатите от него и ако те са негативни, ако обществото се убеди, че това не е правилният модел за запазване на демокрацията, то винаги може да се промени", каза Стоянова.

Междувременно в ефира на Нова телевизия председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова обясни, че управляващите са разговаряли по темата със субсидиите и със социалистите. „БСП ни поканиха просто на разговор, на един пазарлък, без да е ясно какво точно предлагат. Ние поканихме ДПС на среща, след като видяхме внесени от тях предложения в деловодството на парламента“, каза Дариткова. Тя посочи още, че БСП са внесли много законодателни предложение между първо и второ четене вчера в късния следобед. „Те не са ни канили да обсъдим тези предложения. Те просто поканиха всички политически сили, като се опитаха да направят пазарлък по темата”, допълни Дариткова. 

Тя обясни, че освен ДПС, които са предложили 0 лева субсидия, нито една от другите политически сили не е предложила сума, различна от 1 лев.

„Трябва да се направи точна преценка за това дали партиите могат да функционират нормално с този 1 лев. В рамките на тази година ние ще анализираме това” обясни още Дариткова. По думите ѝ с ДПС е обсъдена възможността да се възстанови финансирането от физически лица, което е съществувало до 2009 г. „Другите политически сили са заложили някакви граници на това субсидиране от юридически лица. Предстои в бюджетна комисия да бъдат обсъдени всички предложения”, каза Дариткова. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Горанов: Изтеклите данни от НАП не могат да навредят на гражданите