IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Водим политика за гарантиране на енергийната сигурност в България и ЕС

Правителството работи активно за енергийна диверсификация, както и по проектите за газови връзки със съседните страни, посочи още премиерът

12:57 | 15.12.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Прессцентър на Министерски съвет</em></p>

Снимка: Прессцентър на Министерски съвет

Българската държава води политика, която е насочена към гарантиране на енергийната сигурност в страната и континента. Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на срещата си със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан.

„България води политика, насочена към гарантиране на енергийната сигурност както за страната, така и за ЕС“, заяви Борисов, цитиран от пресслужбата на Министерски съвет.

Един от акцентите в срещата бе енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област. Министър-председателят запозна Съливан с напредъка по интерконектора между България и Гърция, с амбициите на страната ни да съхрани ролята си в преноса и търговията с газ, както и с проекта „Белене“.

По думите на министър-председателя правителството работи активно за енергийна диверсификация, както и по проектите за газови връзки със съседните страни.

Сред засегнатите теми бе още и темата за НАТО. Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към Алианса и препотвърди плановете си за повишаване на разходите за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт до 2024 г., както и за отделяне на повече инвестиции във въоръжение и оборудване.

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан подчерта от своя страна, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките както на НАТО, така и на двустранна основа. Съливан предаде на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България и високата оценка за тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 5 години
Каспийския газ за който говори американеца може да дойде до БОЙКОВИЯ ХЪБ само и едниствено от ГРУЗИЯ. Затова се отделиха и тези МИЛИАРДИ за строителствдото на ХЪБА!Затова са и тези посещения на АМЕРИКАНСКИ БОЙНИ кораби в Черно море. ПРЕНОСИТЕЛЯТ ЗА ГАЗТА ОТ ГРУЗИЯ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЕДНИСТВЕНО И САМО кораба ДРУЖБА на г-жа БОРИСЛАВОВА с която Борисов няма нищо общо. Как ще приключи цялото това безумие на правителството ще стане ясно скоро , дори по скоро отколкото някои си мислят. СЛЕД ДВЕ СЕДМИЦИ ЩЕ СМЕ НА ЧИЛЕНСКИ ГАЗ , а после на дърва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още