IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК регистрира партии и коалиции за местния вот от 2 до 11 септември

Секции в чужбина за местните избори няма да се разкриват

15:18 | 29.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Регистрацията на партиите за местните избори ще започне на 2 септември и ще продължи до 11 септември. Това заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде Агенция „Фокус”.

Със свой указ президентът Румен Радев определи датата на изборите за кметове и общински съветници да бъда 27 октомври.

„Посочени са условията за регистрация, представяне на заявление, заедно с приложените документи, както и броят на подписите, които подкрепят партията”, обясни говорителят на ЦИК. 

От комисията напомниха, че на местния вот действа правилото за уседналостта на избирателите и кандидатите. Кандидатите трябва да са заявили своята уседналост 6 месеца преди изборите - 26 април 2019 г. Кандидатът за кмет или общински съветник трябва да има постоянен или настоящ адрес в България и в конкретната община.

„С измененията в Закона за партиите беше изменен и Законът за финансиране на партиите. Допуска се финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, както и граждани на ЕС. Гражданите на Съюза имат право да кандидатират за кмет или общински съветник”, коментира още Андреев.

Секции в чужбина за местните избори няма да се разкриват.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още