IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

COVID ваксината няма да става задължителна в България

СЗО очаква четири грипни вируса да циркулират в северното полукълбо през следващия зимен сезон

13:34 | 27.04.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Ваксината срещу COVID-19 няма да става задължителна и ще бъде с препоръчителен характер. Това потвърди главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на пресконференция по повод Европейската имунизационна седмица, която тази година е под наслов „Ваксините ни сближават“.

Обсъжда се ваксината срещу варицела да бъде включена към задължителния имунизационен календар, обясни Кунчев.

България има запитвания за предоставяне на ваксини от 5-6 съседни държави, включително и за AstraZeneca, каза Кунчев. Според него е правилно да помогнем при наличие на излишни дози, като започнем с ваксиниране на нашите сънародници в страни като Албания, Република Северна Македония, Молдова. На този етап въпросът за предоставяне на ваксини не е обсъждан, а решението за това е политическо, коментира той.

По думите на Ангел Кунчев спазването на противоепидемичните мерки е довело до безпрецедентен спад в случаите на заразните заболявания. През миналия сезон на практика не е имало грипна епидемия у нас. Той отчете, че когато един вирус се оформи като водещ, успява да избута всички останали щамове и да намали терена за тяхното разпространение. 

„Не може да се предскаже какво ще бъде през следващия сезон, но по-вероятно е грипът да се върне“, каза той.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), също подчерта, че в България тази година е имало Covid инфекция и метапневмавируси. В НЦЗПБ обаче няма доказан случай на инфекция с грипен вирус тип А и Б, каквито са били изследвани. Заради пандемията грип на практика не е имало, стана ясно от изказването му.

През идващата зима обаче здравните експерти от СЗО очакват четири грипни вируса да циркулират в северното полукълбо. Новите противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа" , "Вашингтон" и "Пукет".

Във връзка със старта на Европейската имунизационна седмица, която се осъществява под егидата на Световната здравна организация /СЗО/, Скендер Сила - ръководител на офиса на СЗО в Бъгария, посочи, че е много важно да не се пропускат рутинните ваксинации, тъй като доста деца по света заради пандемията са ги пропуснали.

Що се отнася до хода на рутинните имунизации на децата у нас, Ангел Кунчев каза, че няма забавяне, а ако е имало такова, то е наваксано.

Имунизацията с противогрипна ваксина в България на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа, отчете още главният държавен здравен инспектор. През миналата година обхватът е достигнал до 7% от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто. Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 г., като се надявам програмата да продължи и след този период, допълни Кунчев.

Количествата ваксини срещу COVID-19, които се очакват в страната ни, ще бъдат достатъчни за цялото население. Който успее да достигне 70-75 на сто ваксинирано население, ще си реши проблема с коронавируса, заяви Кунчев.

Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират, каза Александър Симидчиев, председател на парламентарата комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, каза той.

Александър Симидчиев отново посочи, че като председател на Комисията по здравеопазването към 45-то НС негов приоритет е прокарването на нормативни промени, според които при обявяване на извънредна епидемична обстановка да се въвежда специфичен план, който да съдържа ясни, конкретни и измерими критерии, по които се включват или изключват определени мерки. Според него, когато хората знаят точните критерии, при които дадени мерки ще се задействат, те самите биха съдействали за спазването им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis23
преди 2 години
аз не знам тия кво си въобразяват ако и "да беше станела задължителна" ? как ше накарат хората да се бодат при положение че 70% не щат и треа с пищов на челото да ги накараш да се подпишат че освобождават от отговорност фирмата като се гътнат от ваксината ?.... Просто нема им върже по никакви начини и да стане "задължителна" кат забранят пътувания - ми ок нема се връщам повече там както и много други биха напрайли същото дреме ми на кабела и толкоз ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още