Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Домбровскис: Няма да спрем нито една държава по пътя към еврото

България е готова за Шенген, съобщи зам.-председателят на Европейската комисия

Домбровскис: Няма да спрем нито една държава по пътя към еврото

Снимка: Архив Ройтерс

България може да се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II, когато изпълни всички изисквания. Това послание отправи зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис на конференция в Рига, посветена на петгодишнината от въвеждането на еврото в родната му държава.

Още по темата

Той подчерта, че икономическите и финансовите условия са се променили от времето, когато Латвия се е присъединила към клуба на богатите.

"Тъй като кризата, която удари света през 2008 година, започна от финансовия сектор, трябва да се положат повече усилия именно там", допълни Домбровскис, цитиран от специалния кореспондент на БНР в Рига.

„В наши дни присъединяването към еврозоната означава присъединяване към банковия съюз и нови предизвикателства, с които страната-кандидат трябва да се справи”, посочи и зам.-финансовият министър Маринела Петрова, която подчерта ангажимента, който България пое, за да се присъедини към обменно-валутния механизъм и за да получи доверието на останалите страни членки и на Европейската централна банка.

Валдис Домбровскис е категоричен, че нито една държава няма да бъде спряна по пътя към въвеждането на еврото. След България по него върви и Хърватия, съобщи зам.-председателят на ЕК.

“България е готова да се присъедини към Шенген”, каза още Домбровскис и напомни, че ЕК насърчава страните, които засега са против, да променят позицията си, но това е "политически въпрос".

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Експортен хъб България започва обучителна програма за излизане на световните пазари