Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Финансовият министър: Започва проверка в държавните предприятия, НАП и митниците

Мярката в помощ на безработни лица не е прецизирана и са изтекли 200 млн. лева, посочи Асен Василев.

Финансовият министър: Започва проверка в държавните предприятия, НАП и митниците

Снимка: БГНЕС

Най-големите течове на средства са в държавните предприятия. Осем милиарда лева са похарчени без обществени поръчки само за миналата година. 

Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Асен Василев в ефира на „Свободна Европа“. Той съобщи, че до края на седмицата на уебсайта на Министерството на финансите ще бъде оповестен списъкът на фирмите с големи касови наличности.

Още по темата

„Това са сигнални лампи и държавните фирми трябва да предоставят договорите и поръчките“, посочи Василев и заяви, че проблемът не е в липсата на пари в хазната, а че се изразходват неефективно.

Що се отнася до големите касови наличности той уточни, че проверките ще установят дали фирмите ги държат само на документи, но на практика ги нямат. „Въпросът е къде са ги изхарчили, може да е неразпределена счетоводна печалба“, допусна министърът.

Асен Василев обяви, че ще бъде назначена проверка в двете големи приходни агенции у нас – Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“.

Проверката в НАП ще е на новоназначения директор Румен Спецов. Повод за нея са твърдения на бившия зам.-министър на финансите по време на тройната коалиция Георги Кадиев, който поиска оставката на Спецов. Според него Спецов продава фирмата си два месеца преди ревизионния акт, от което следва, че той вече е бил получил съобщението от Агенцията за започването на ревизия.

„Ако има нещо нередно, имало е пет години да се провери. Ще пуснем пак проверка да видим дали има нещо нередно“, коментира Василев и уточни, че по думите на Спецов в момента на излизането му фирмата не е имала задължения.

„Не съм изненадан, че започнаха атаки срещу Спецов и екипа около него, тъй като в НАП започна преориентиране на работата на агенцията. Вместо да гоним фризьорски салони и хлебопекарни, направихме списъци на най-големите фирми, получили обществени поръчки, такива, получили най-голям държавен ресурс извън поръчките, на фирми с най-големи касови наличности“, каза Василев. Той бе категоричен, че ако се окаже, че Спецов е продал фирмата, знаейки, че тя има задължения и ще нанесе щета на бюджета, то тогава той ще бъде освободен.

По отношение на смяната на шефа на агенция „Митници“ Василев коментира, че причина за рокадата е нанесената щета на европейския бюджет.

Още по темата

„Ние трябва да плащаме 55 млн. евро“, напомни финансист №1. В момента заместник-директор в тази приходна агенция е Румен Данев, който заема същия пост и по времето на премиера Пламен Орешарски. Тогава обаче, той е бил освободен заради „неблагоприятна“, по думите на Орешарски, информация.

„Не мисля, че тази информация поражда зависимост“, е мнението на министъра, който смята, че „този екип си върши идеално работата и събираемостта се е повишила“.

„Ако се появи информация, там ще се действа абсолютно безкомпромисно“, закани се служебният финансов министър.

Василев посочи, че в митниците, като част от новия устройствен правилник, ще бъдат прехвърлени хора към териториалните звена и ще бъде възстановено звеното „Последващ контрол“, което 2019 г. беше премахнато.

По думите му в момента върви обществено обсъждане на правилник, по който всички банкови тайни, имоти от родни и чужди регистри на всички служители на митниците ще бъдат разкрити. Правилникът ще задължи митничарите да подпишат декларация за достъп до данните и да се направи проверка от НАП. Очаква се преди изборите през юли информацията да стане публично известна.

По повод казуса с държавната Българска банка за развитие Василев посочи, че информацията би трябвало да се предостави от банката.

„Одитният комитет е конституиран орган, който трябва да получи информацията, ако управителният съвет отказва да я предостави. Предполагам, че има предвидени санкции. Според мен, ако управителният съвет на ББР няма какво да крие, би следвало да може да предостави информацията, а не да се опитва да губи време", каза още служебният министър.

На въпрос знае ли какво се случва на пристанището на Росенец, където са базите на „Лукойл“, министърът информира, че там ще има екип на НАП и Гранична полиция. „В момента текат проверки на измервателни уреди и до седмица две ще е ясна картината“, заяви Василев.

Той обаче се позова на секретност за резултатите от ревизионните актове на петролната компания и защо „Лукойл“ не оставя данъци след трансферното ценообразуване.

Финансовият министър разкри, че започва проверка на големи данъкоплатци как се прилага трансферното ценообразуване.

„Досега имаше данъчна тайна и НАП не може да предоставя информация, но ако има решение на парламента за глоби може да е решение. Хората да знаят, че от рафинерията не са обжалвали решението, за да не стане публична информация ревизионните актове“, обясни Василев.

Според него българският интерес е бил защитен в тези два акта. „Хората са си свършили работата, каза той по повод на проверките, но няколко пъти повтори, че не може да каже съдържанието на актовете, като се позова на търговската тайна дали са платени актовете и какви са нарушенията.

Трябва да се промени законът, ще настоява министърът и се надява докато приключи мандатът на служебното правителство да се изясни какво се случва с трансферното ценообразуване.

Асен Василев коментира и ефективността на мерките в подкрепа на бизнеса и хората по време на пандемичната криза.

„Може да е недомислие, лобиране, да не е прецизно направена мярката в помощ на безработни лица“, каза министърът и заяви, че така са изтекли 200 млн. лева.

Той даде пример с фирми, в които вероятно предприемачът е уволнил работниците си за един месец, за да отидат в бюрата по труда, за да получава пари от държавата в продължение на шест месеца.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември