IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ген. Кирчо Киров е осъден на 15 г. затвор за присвояване на над 5 млн. лв.

Присъдата на Военния съд може да се обжалва

13:28 | 23.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Военният съд е постановил 15 години затвор и конфискация на половината имущество на ген.-лейтенант Кирчо Киров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба (НРС). Това стана ясно по време на брифинг на военно-окръжна прокуратура, съобщи БТА.

Присъдата може да се обжалва.

Киров е осъден за присвояване на средства в размер на повече от 5 млн. лв. в периода 2007-2011 г. Присвоените пари са 39 на сто от особените разходи на НРС, които тогава не са подлежали на проверка от Сметната палата.

На съучастника на бившия шеф на разузнаването полковник от резерва Димитър Лидарев съдът е наложил три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок. 

Военният прокурор Елин Алексов каза, че Лидарев е постъпил достойно и в последните заседания е направил пълни самопризнания за това, че е фалшифицирал документи за теглене и отчитане на сумитепо разпореждане на Киров.

Той допълни, че съдът е отказал да наложи мярка "домашен арест" на Киров, но определението ще бъде обжалвано на втора инстанция.

Присвоените пари са били описвани като нужни за дейност, която е вече закрита. Няма данни по делото, че те са били използвани за разузнавателна дейност.

Прокуратурата допълни, че Комисията за разкриване и изземване на незаконно придобито имущество е уведомена и тя трябва да установи за какво са използвани парите.

По друго дело, отново за присвояване на средства, Киров има още една присъда от 10 години, делото обаче бе върнато от ВКС на долната инстанция заради процесуални нарушения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още