IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплащат първите компенсации на 1065 души при 68 работодатели

Сумите ще постъпят в сметките на фирмите утре

14:39 | 15.04.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Националният осигурителен институт (НОИ) превежда днес първите компенсации на фирмите в размер на 60 на сто от размера на осигурителния доход за януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя.

Първите компенсации получават 68 работодатели за 1065 лица, като общият размер на сумата е над 274 млн. лв., от които компенсации 230 млн. лв. и осигурителни вноски 44 хил. лв. 

Сумите ще постъпят в сметките на работодателите утре.

Пълният списък на компенсираните работодатели е публикуван на официалната интернет страница на НОИ, меню Достъп до информация.

Компенсациите се изплащат за работници и служители при работодатели, определени от Агенция по заетостта като отговарящи на условията на Постановление на Министерския съвет по мярката 60/40 с цел запазване на заетостта на работниците и служителите при извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Компенсациите се изплащат поотделно за всеки месец, след изтичането на съответния месец. Сега се изплащат само за дните от март т.г.

При изчисляването им НОИ извършва проверки за наличието на трудово правоотношение с работниците и служителите преди датата на обявяване на извънредното положение – 13 март 2020 г., и съответно дали правоотношението не е прекратено след тази дата.

За периодите на ползване на неплатен отпуск и отпуск за временна неработоспособност, за бременност и раждане, при осиновяване на дете до 5-годишна възраст или отглеждане на дете до 2-годишна възраст, компенсации не се изплащат.

Днес Европейската комисия одобри схемата на България 60/40, чиято цел е да бъде запазена заетостта в секторите, които са най-силно засегнати от мерките за изолация заради пандемията от коронавируса. Държавната помощ е на стойност 1,5 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Според статията в момента 1065 човека ще получат 274 000 000 лева, тоест заплатите на тези хора са 430 000 лева средно на всеки? Това да не са венецуелски боливари? Но работата е там че даже и да са объркали с 3 нули, пак не става защото пък излиза че под минималната заплата получават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още