IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Петков: Заделяме 1,5 млрд. лв. като компенсация за високите цени на тока и газа

Това е общоевропейски проблем и се действа изключително бързо на ниво ЕК, изтъкна от своя страна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев

14:42 | 22.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството ще осигури около 1,5 млрд. лв. през следващите месеци като компенсация заради високите цени на електроенергията и природния газ, заяви премиерът Кирил Петков след днешното заседание на Народното събрание.

"Ще има подкрепа от близо 1,5 млрд. лв. в следващите месеци за подпомагане на овладяването на кризата с цените на енергията", посочи Петков.

Той обясни, че 1,3 млрд. лв. ще отидат за компенсации заради високите цени на тока, а останалите 200 млн. - за цените на газа.

"Влизаме в много силна подкрепа в тази посока. Правим го по начин, по който най-малките бизнеси да бъдат подпомогнати по най-добрия начин. Ще избегнем възможността да подпомагаме бизнеси, които вече са успели да намалят своя риск и цените са им ниски, да не получават всички наред едни и същи помощи", допълни още премиерът. 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев каза, че за част от мерките, които са на база на съществуващата програма срещу високите цени на електроенергията, вече има получена нотификация от Европейската комисия (ЕК), така че помощите за декември могат да бъдат разплатени по тази програма. За другите мерки правителството предвижда да получи много бърза нотификация от ЕК. Василев отбеляза, че това е общоевропейски проблем и се действа изключително бързо на ниво ЕК, за да се одобряват различните схеми за подпомагане. Помощите за декември се очаква да бъдат получени на 6-7 януари, отговори вицепремиерът на въпрос на БТА.

Министърът на енергетиката Александър Николов добави, че енергийното ведомство ще продължи да обсъжда с бизнеса всички проблеми в сектора и ще се наблюдава динамиката в цените. "Нека да се започне да се приема енергийната система като нещо, което е дългосрочно и следва да бъде управлявано по този начин, а не на база много волатилни цени и отклонение от пазара", посочва Николов.

Според него основната консумация и това, което води до рязко повишаване на електроенергията в пикови часове, е типът консумация на конкретни небитови потребители. Затова мерките, които се вземат, са с цел да омекотят удара до степен, до която ще може и бизнесът да съдейства да се премине през този тежък период.

"Няма как едностранно да се справим с всички проблеми", изтъкна енергийният министър.

Той допълни, че в случай че цените на тока продължат да растат това означава, че дивидентите, които ще получат държавните енергийни дружества, които са под шапката на Българския енергиен холдинг, ще бъдат с по-голям размер. Ако т.нар. свръхпечалба продължи да нараства, ще бъде направен допълнителен анализ и при необходимост ще бъдат платени допълнително пари.

Николов коментира, че всички мерки се предприемат с цел да има устойчивост както за бизнеса, така и за битовите потребители.

На брифинг пред журналисти вчера Николов обясни, че компенсациите за бизнеса за декември ще се изчисляват като 75 на сто от разликата между базовата цена 185,59 лв. за мегаватчас и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец, но не повече от 30 процента от реалната борсова цена за юли. Този вид подпомагане на бизнеса е на обща стойност около 940 млн. лв. до края на периода, посочи той. Схемата за подпомагане на мрежовите оператори за технологичните им разходи е на обща стойност 350 млн. лв.

По думите на Николов това ще предотврати натрупването на допълнителен дефицит в системата, който иначе би трябвало да бъде платен от всички потребители. Потребителите на природен газ на регулирания пазар ще бъдат компенсирани с общо 200 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ми след като един премиер с жълто още около устата реши да си задели от хазната ей-тъй 1.5 млрд, що не? Ама гладувайте , вие си го избрахте! Така или иначе ще гладувате, отлага се достатъчно - сега сервитьора донесе сметката за плащане, що ревеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Проблемът е, че явно вече и икономическата диверсия не се наказва, защото в случая говорим точно за това....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Преди малко чета, че вече спират и влакове, защото не могат да си платят тока. Спират и хлебопекарни... да се откажем от обществения транспорт, да гладуваме, щото мaйнaта им на енергийно неефективните? Ама ти се червен кpe-тен де, какво ли те коментирам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Т.е. далаверите с износа ще продължат, а инак ще бъдат използвани пари от джобовете на всички за подпомагане на отдавна умрели енергийно неефективни бизнеси ... и докога така? Ясно докога, по принципа на комунизма - докато свършат парите. На другите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
toto 2
преди 2 години
Социализъм ,но не за всички !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Energy_Trader
преди 2 години
За жалост е вероятно тези мерки да доведат до още по-високи пазарни цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Защо просто не спрете износа на ток докато не преминат студовете? Това с компенсациите в България сме го гледали много пъти и почти винаги е само частично замазване на загубите. И когато се дават компенсации от държавата без да се прави нищо друго за да се промени ситуацията това не представлява ли отново подпомагане на чужд частен бизнес? Този на износителите и продавачите на евтин български ток? Още една черна точка за Кирчо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още