IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Няма решение лекари и болници да връщат пари на НЗОК

Грешно е тълкуването на извадка на заседанието на Надзорния съвет на Касата, каза д-р Иван Кокалов

09:04 | 19.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Лекари и болници няма да се налага да връщат пари на Здравната каса, получени по време на кризата с коронавируса. Това обяви д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК по БНТ. Той обясни, че става дума заг решно тълкуване на извадка на заседанието на Надзорния съвет. Никъде в договоките и решенията няма такова нещо, котегоричен беше той.

Сред лекари и болници се породи напрежение, след като стана ясно, че НЗОК възнамерява да накара медицинските лица да върнат част от парите, отпуснати за времето на извънредното положение. 

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) внесе напрежение сред лекари и болници, след като стана ясно, че от Здравната каса възнамеряват да накарат медицинските лица да върнат част от парите, които им е превела за времето на извънредното положение. Зъболекарите са били подпомогнати с 4 млн. лева.

В Закона за извнредното положение на НЗОК се даде право да се договарят с професионално-съсловните организации на зъболекарите и лекарите как и по какъв начин се финансират, отбеляза Кокалов.

Д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари обясни, че в методиката не фигурират текстове за последващо авансово плащане. Той обясни, че им е било забранено да извършват около 50% от дейността им и подчерта, че лекарите през цялото време са били на работното си място, без дори да са получили предпази средства. Целевата субсидия е отишла за покриване на риска и закупуване на тези средства.

При извънредно положение държавата компенсира, уточни д-р Кокалов. Той обясни, че тези сердства вече са получени от всички болници.

Никъде в анекса и методиката, която са обсъждали Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз, няма дума, която да казва връщане на пари или отработване на пари, коментира и председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред Bulgaria ON AIR.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още