IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перник ще получава вода през водопреносната мрежа на София

Йорданка Фандъкова подчерта, че преминаването на вода през водопровода на София към Перник няма да засегне подаването в столицата

10:45 | 18.01.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Днешната среща в Министерски съвет. <em>Снимка:&nbsp;БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА</em></p>

Днешната среща в Министерски съвет. Снимка: БГНЕС/ГЕРГАНА КОСТАДИНОВА

За Перник ще се насочи вода през водопреносната мрежа на София. Количествата ще са 700 хиляди кубически метра на месец. Водата няма да ощети столицата, защото тя е допълнително насочена към язовир Бели Искър от Белмекен. Това насочване е започнало преди 2 месеца.

Това съобщава Българското национално радио (БНР) след срещата на премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, посветена на търсене на решения на водната криза в Перник. На нея присъстваха министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на Перник и на София - Станислав Владимиров и Йорданка Фандъкова, областният управител на Перник Емил Костадинов, представители на държавната и общинската администрация.

Мярката ще се прилага през следващите няколко месеца. За целта ще се изгради водопровод от Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина.

Още в понеделник ще се поиска разрешение от столичния общинския съвет  за ползване на водопровода, за което ще се плаща.

„Софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от Белмекен за Перник. Казвам това, за да не почнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник“, заяви Борисов по време на срещата, цитиран от БНР.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова също потвърди, че преминаването на вода през водопровода на София към Перник няма да засегне водоподаването в столицата.

По думите й решението за осигуряване на допълнителни количества вода от водосбора на „Белмекен“ към Перник през водопреносната мрежа на София може да се случи само с решение на Столичния общински съвет, съобщава агенция „Фокус“. Фандъкова ще инициира в понеделник извънредно заседание на Комисията по инженерна инфраструктура на СОС, на което да присъстват министрите на икономиката, на регионалното развитие и кметът на Перник.

Тя увери, че по никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София, което е гарантирано. „Тук говорим само за използване на водопреносната мрежа“, повтори тя.

„Ако искат всеки ден да наблюдават, да сложат постове, от Белмекен водата през този водопровод ще бъде изтласкана, просто ще ползваме инфраструктурата на „Софийска вода“. Затова е тук и концесионерът. Има тази възможност, без да се засегне изобщо водоподаването към София - 300 хиляди литра в секунда да бъдат прекарани“, добави министър-председателят.

При вчерашното си посещение в града, новият министър на околната среда и водите Емил Димитров коментира, че са възможни няколко варианта, но крайното решение е на този, който „даде парите“, а това е премиерът.

„Ще ми се да бъде най-хубавият вариант за Перник. Това, което в моите очи, ми се струва най-хубаво и добро. Но премиерът ще взима окончателното решение“, посочи Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
симпатичен ми е Бащицата , заради няколкото му таланта ... ама това постоянно чупене на институциите и минаване на ръчен режим , назначаване на послушни а не на грамотни хора на високи и не толкова високи постове , това опростачване и забатачване поради горните две неща , ще го отнесе от властта дето я практикува по много недостоен начин ... и ще му попречи да заеме някой почетен пост и да се радва на затихваща народна любов още дълги години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Вярно, изказа е непълен. Трябваше да бъде Негово Величество Премиерът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 4
MyPr0gres
преди 4 години
"Емил Димитров коментира, че са възможни няколко варианта, но крайното решение е на този, който даде парите, а това е премиерът." - ще повърна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
Водоморhttps://youtu.be/16cx3N2zxKY
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
bertram
преди 4 години
това трябваше да се направи още преди 3 месеца, а не да се ослушват дали няма да дойде потоп, че да напълни стутена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още