IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 20 февруари

07:30 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

19 години трябват на съда да реши спор за собственост и дело за измама
В. Сега

Проверките по оплакванията за бавно правосъдие продължават да вадят на бял свят абсурдни казуси от уж реформираната съдебна система. Дело по спор за собствеността на дворно място в софийското с. Волуяк от 890 кв. м се е проточило 19 години, един месец и 27 дни. Казус за документна измама пък се влачи 18 години и 10 месеца. 

Това са най-продължителните производства в отчета на инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за забавени дела от 1 октомври до 31 декември 2017 г. През този период Министерството на правосъдието е сключило 31 споразумения, по които са платени общо 60 100 лв. За последните три месеца на м.г. инспекторатът е приел за основателни 113 заявления за нарушаване на правото на разглеждане и решаване на делата в разумен срок. Повечето от тях - 69, са по граждански дела. 

Започва ремонт на току-що приетия антикорупционен закон
В. Сега
Едва месец след като новият Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, изработен от правителството, беше обнародван в "Държавен вестник", управляващото мнозинство в Народното събрание вече се готви да го промени. Поправката реално ще насърчи шуробаджанащината в местната власт. 

Причината е, че преди 10 дни Националната асоциация на председателите на общински съвети се оплака, че законът й налага ограничения. По новия закон общински съветник не може да участва в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работи като прокурист, синдик, ликвидатор. Забранява се да бъде едноличен търговец, съдружник, акционер и др. на търговско дружество, което има сключени договори с неговата община, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.

Кадрови рокади под крилото на президента
В. Капитал Daily

В следващите няколко дни администрацията на президента Румен Радев е на път да се раздели с няколко ключови и интересни персонажи.

Въпреки че все още няма официално назначение, вече е ясно, че за Москва като посланик на България ще замине секретарят по външна политика Атанас Кръстин. Министър Екатерина Захариева заяви, че Радев настоял да избере човека за тази позиция, въпреки че управляващите имали друга номинация. Този важен за президентството сектор - външната политика, в която държавният глава проявява активност, съвсем ще се оголи на "Дондуков" 2, след като и вторият човек в ресора - съветникът по външната политика, излезе в дългосрочен отпуск.

Фермерите поправят грешки в заявленията за газьола до петък
В. Монитор

Да 23 февруари (петък) земеделските стопани, които са допуснали технически грешки в заявленията си за държавна помощ за гориво, могат да отидат в общинските служби по земеделие, за да ги поправят. Това съобщи Дора Ненова, директор на Дирекция „Държавни помощи и регулации“ в МЗХГ.

Размерът на държавната помощ за гориво за 2018 г. e 84 млн. лева. Близо толкова са изплатени на земеделците и за миналата година като отстъпката на литър беше 40 стотинки. При подаване на документите за ползване на отстъпка от акциза на горивата много често се допускат дребни грешки, като объркан БУЛСТАТ или ЕГН във фактурите. Тези пропуски обаче водят до непризнаване на финансовите документи от страна на ДФЗ.

Санирането на високите сгради поскъпва с 6-8 лв. на квадрат
В. Монитор

Санирането на високи сгради ще се оскъпи средно с 6-8 лв. на квадрат от разгънатата им застроена площ (РЗП), научи „Монитор“. Причината за нарастването на стойността на външната изолация на фасадата е въвеждането на изискване при обновяването на такива кооперации да се използват само негорими материали, покриващи изискванията на клас „А“ за пожарна безопасност.
Изпълнителният директор на Българската асоциация за изолация в строителството (БАИС) Йордан Николов обясни, че негоримите естествени изолации като каменната вата в момента струват по 130 лв. на куб. м, срещу около 90 лева за най-скъпия стиропор с най-висока плътност. Той определи като пълна лъжа, че проектите за саниране на жилищните сгради ще поскъпнат 2-3 пъти, каквито твърдения се появиха през миналата седмица. 

3,47 млрд. лв. са платени по новите европрограми
В. 24 часа

3,47 млрд. лв. са реално разплатените пари по европрограмите от настоящия бюджетен период. Това показват данните на информационната система за управление и наблюдение на еврофондовете към 18 февруари. Процентът на усвояване е 15,55. Общата сума на парите, които са за България до 2023 г., е 22,32 млрд. лв. От тях до момента са договорени 11,52 млрд. лв., което е 51,6%. Традиционно най-голям процент на реално плащане на пари е на Оперативна програма “Храни” - 39,81%, или 96 млн. лв. от общ бюджет 241 млн. лв. Получатели на парите са агенциите за социално подпомагане и общините за пакети храна и топло ядене. По тази програма са договорени 94,75% от парите. От тежките програми с милиардни бюджети с най-добри показатели е “Иновации и конкурентоспособност”.

Парите, които са влезли в бизнеса по нея, реално са 600 млн. лв. от общо 2,3 млрд. Сключените договори са за 1,6 млрд. лв. По Програмата за развитие на човешките ресурси са усвоени 25,18%, или 507 млн. лв., от общ бюджет малко над 2 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още