IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Симеонов: Концесионната такса за ски зона Банско ще бъде увеличена

Готови са текстовете за промяна в плана за управление на Витоша

10:50 | 13.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След промяната на плана за управление на Национален парк „Пирин“ предстои концесионната такса за ски зона Банско да бъде увеличена два пъти. Това каза пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов.

Той заяви, че след като от 1 януари влезе в сила новият Закон за концесиите, ще са нужни 15 – 20 дни, за да се промени концесията през Министерски съвет.

„Това е личен мой ангажимент и ще стане“, каза Симеонов.

Той уточни, че таксата се увеличава два пъти, без да се увеличат приходите на концесионера. „Не става въпрос за някакъв подарък. Не се излиза на един сантиметър от ски зоната, не се слага една тухла, освен един втори кабинков лифт. Никой няма да излезе извън концесионната зона, даже тя ще бъде намалена“, твърди той.

По думите му предстоят „добри новини“ за Природен парк „Витоша“.

Работна група е изработила текстове, които ще бъдат внесени за промяна на стария план за управление. Ще се освободи възможност за ремонт на лифтовете и изграждане на нови ски писти, заяви Симеонов.

По думите му на Витоша имало само една законна ски писта, останалите се водят ливади.

Той подкрепи и предложената промяна в Закона за горите, според която ще се изграждат лифтове и влекове, без да се променя предназначението на земята под тях.

„Ще става по-бързо и по-евтино, защото промяната струва милиони“, обясни вицепремиерът. Той допълни, че „зимният туризъм е бъдещето на тези региони“. 

За курорта „Слънчев бряг“ той коментира, че основен въпрос е кой да бъде собственик на улиците и тротоарите, „заринати с бараки и приличащи на бежански лагери павилиони“.

По думите му тази собственост ще бъде прехвърлена към общината и това е било съгласувано многократно с премиера Бойко Борисов.

„Слънчев бряг трябва да се издърпа от ръцете на мутрите, които са си го разпределили“, каза той.

В момента според него алеите се водят затворени за обществено ползване, там не влизат КАТ и полиция и движението било „пълна анархия“

Симеонов обвини Министерството на туризма, че противодейства на опитите преместваемите обекти да бъдат разчистени. Сега той каза, че цялостната визия на курортите била подходяща за „шлаката на Европа, която идва да пие и да се търкаля по тротоарите“.

„Има съпротива заради интереси“, смята той.

За Истанбулската конвенция той коментира, че сериозни въпроси в една коалиция се разглеждат и обсъждат на политически съвет, а не в телевизионни студия. Такъв съвет не е имало, въпросът не е обсъждан, въпросът е изключително сериозен, каза Валери Симеонов.

Той отрече да е бил на тайна среща с Цветан Цветанов, за да уговаря поведението на депутатите от НФСБ, когато се гласува Конвенцията.

Ако в парламента се внесе предложение за референдум, НФСБ няма да подкрепим референдума, защото това са 30 млн. лв. „за една глупост“, но ще гласуваме против конвенцията, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още