IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва проверка на породистите животни във фермите

Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите

17:34 | 11.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В срок до 15 октомври ще бъдат проверени фермите, в които се отглеждат животни под селекционен контрол. Проверката започва по разпорждане на земеделския министър Румен Порожанов и бе обявена на заседание на Консултативен съвет по животновъдство, съобщи агроминистерството.

Целта е по-справедливо разпределение на субсидиите за този вид животни. 

Според съобщението, участващите на заседанието представители на животновъдните организации са одобрили  тази идея и са подкрепили Порожанов, че няма как фермери, които не покриват критериите за селекционна дейност, да получават подпомагане за такава.

Министърът на земеделието възложи още на експерти на Селскостопанска академия и зам.-министър Янко Иванов да разработят насоки за развитие на различните сектори в животновъдството.

Обсъдени бяха възможностите за реализация на пазара на суровини и продукти от животински произход, облекчаването на изискванията в Наредба №4 за малките кланични пунктове към фермите, Наредба №26 за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, както и възможностите за подпомагане на животновъдите за закупуване на мобилни мандри и кланици.

Сред дискутираните теми бяха и включването на различна маркировка на месото от дребен рогат добитък с произход България и варианти за търговия на агнета и ярета към физически лица без регистриран животновъден обект.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още