IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелените коридори за ваксиниране може да продължат и след 9 май

Всъщност България не усети как минава третата вълна на COVID-19, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов

12:22 | 04.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Зелените коридори за ваксиниране ще продължат по начина, по който са организирани до момента, до 9 май. От 10 май нататък трябва да се направи анализ за бройките необходими ваксини за фазите по личните лекари и тези, които имат основание да ги получат. Ако имаме достатъчно количество ваксини, които да обезпечат ваксинирането по фазите и остават бройки ваксини, зелените коридори могат да бъдат удължени. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов при пристигането у нас на 273 780 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech.

Огромен интерес има в големите населени места. В по-малките градове е много по-малък интересът, коментира министърът, цитиран от БТА.

По отношение на личните лекари и снабдеността на РЗИ - София с ваксини министърът посочи, че е воден разговор с тяхната организация и е постигнато съгласие как ще продължат доставките в столичното РЗИ.

Относно получените днес ваксини министърът обяви, че те тръгват по всички РЗИ-та в страната по изготвено разпределение от ваксинационния щаб.

Много е важно да наситим всички лични лекари, които желаят да поставят ваксини с достатъчно количества. Имаме около 4500 лични лекари. Всеки от тях, ако прави по 10 ваксини на ден, ще имаме 45 хиляди ваксинирани, посочи министърът.

Относно ваксината на AstraZeneca министърът коментира, че въпросът е много деликатен. ЕК стартира процедура за претенции пред съда на щети, които са нанесени от компанията. Очевидно е, че става дума за нещо, което е извън медицинските компетентности. Всички виждате, че се водят информационни кампании срещу тази ваксина, коментира Ангелов.

Министърът увери, че няма опасност за здравето на хората, които са си поставили тази ваксина и тези, които нямат оплаквания след първата доза, могат да си поставят и втората. Министърът съобщи, че търсенето е минимално у нас и максимум 15% от ваксинираните лица на ден са с AstraZeneca.

От тази ваксина ще остане в страната, коментира Ангелов. Той припомни, че има решение на правителството в оставка тогава, когато сме ваксинирали всички желаещи български граждани, да предоставим достатъчно количество ваксини на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.

Много държа да кажа, че всъщност България не усети как минава третата вълна на COVID-19. Нашите медици се справиха, за което огромни благодарности, каза министър Ангелов в отговор на въпрос за състоянието на болничната ни система.

С чест можем да кажем, че сме приключили и третата вълна на COVID-19 в България, каза премиерът в оставка Бойко Борисов, който също присъстваше на пристигането у нас на ваксините на Pfizer/BioNTech.
Борисов съобщи още, че от тази нощ институтът "Роберт Кох" е извадил България от високорисковите държави и вече сме в зона с по-нисък риск като Гърция, Малта.

По 30 хил. души трябва да се ваксинират на ден, "на макс трябва да се мобилизира системата", каза Борисов. Той благодари на ЕК и големите държави членки на съюза за доставките на ваксини.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още