IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пристрастяването към криптотърговията е „необходимият риск“ на 2022 г.

Опитите да бъде намален психологическият стрес и финансови загуби за младите хора са все едно да се ограничават опасните тренировки в армията – стига се до по-големи щети

11:23 | 02.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

И сакаш всичко, което се случва по света, не е достатъчно тревожно, ами и Bloomberg News съобщи по-рано, че млади хора търсят психологическа помощ, за да излязат от поглъщащия цикъл на криптовалутната търговия. Потърпевшите се оплакват, че с надеждата да натрупат бързо богатства на бързо развиващия се пазар за 2 трлн. долара са пренебрегнали ежедневния живот и са разрушили вътрешния си мир, пише авторът Арън Браун в материал за Bloomberg.

Това му напомня на разговор отпреди години с професора по математика Ед Торп – измислил начина за броене на карти в блекджека и разработил или подобрил повечето класически количествени хеджфонд стратегии, използвани днес. Книгите му от 60-те години са вдъхновили мнозина – включително и самия Браун – да поемат по дългия път на математиката в търсене на успех в хазарта с високи залози. Браун е попитал Торп дали  се притеснява за хората, които са прочели книгите му и са провалили живота си, опитвайки се безуспешно да му подражават. „Не“, казва Торп и прибавя: „Те щяха да се окажат в беда без моята помощ“.

Независимо дали ни харесва, или не, животът е пълен с рисковани залози. Очакваме абитуриенти да решават дали да рискуват стотици хиляди долари в разходи за колеж и пропуснати заплати с надеждата да увеличат доживотната си печалба с хиляди долари годишно. Знаем, че мнозина от тях взимат лоши решения. И това е само едно от дълга поредица на поети рискове. Изборът на кариера, бракът, началото на собствен бизнес, инвестициите, записването в армията, укриването на данъци – всичко това е хазарт.

Как младите хора се научават да вземат мъдри решения по отношение на риска? Лекциите и книгите може и да помогнат, но най-вече те се учат от личния си опит. Игрите са добри в това- както спортът, така и игрите с карти, зарове или други непредсказуеми елементи. Но за да бъде разбран рискът, залозите трябва да имат някакъв смисъл лично за залагащия и той трябва да се интересува истински от резултата. Също така едно от най-важните качества е самият кураж да играеш игра с висок залог на първо място.

Естествена последица от това е, че някои хора ще пострадат. Нещастните случаи по време на упражнения в армията убиват два пъти повече хора на служба, отколкото реалните мисии. Не е нелогично да се предположи, че подобно е съотношението и при хазарта – два пъти повече хора се нуждаят от лечение на психическото си здраве, губят парите си или провалят лични връзки, докато залагат, практикуват дневна търговия (day trading) или спекулират с криптовалути, спрямо изправянето пред сходни проблеми с поемането на „отговорен“ риск.

Един млад човек, който е направил подобни грешки, може да получи терапия и да се върне към живота по-тъжен, но и по-мъдър, без да има трайни ментални увреждания. Тези, които правят първите си по-сериозни инвестиционни решения на средна възраст, може да не се възстановят толкова лесно.

Финансовата търговия – била тя, крещейки в залата за търговия на борсата в Чикаго, работейки в търговски отдел на някой голям дилър, управлявайки хеджфонд или търгувайки с криптовалута през телефона – е особено интензивна форма на поемане на риск. Притежава поглъщащото вълнение, което прави обикновения живот далеч от търговията да изглежда сив и бавен. Дори и трейдърите, които са специализирани в прилагането на математически и количествени методи за оценка на финансови продукти или пазари – и които са една степен по-отдалечени от индивидуалните търговски решения, усещат вълнението.

Опитът показва, че търговията на най-високо ниво не може да се прави спокойно. Професионалните трейдъри се научават да преработват суровите емоции като страх и алчност и да ги превръщат в също толкова наситена, но продуктивна психологическа сила. Също както най-добрите атлети имат целенасочена воля за победа, а успелите хора в повечето поприща са се научили да използват не само мозъка, но и сърцето си, за да постигнат това, което искат.

„Защитаването“ на младите хора от научаването на тези техники несъмнено им вреди. Те остават уязвими към суровите емоции, които водят до лоши решения и те никога не преживяват целенасочената страст за голям успех. Опитите да бъде намален психологическият стрес и финансовите загуби за младите хора до нула са все едно да се ограничават опасните тренировки в армията – стига се до по-големи щети като цяло при по-голям залог.

Много регулатори гледат на това „обръщане на игра“ на финансите с подозрение, както и на криптовалутите, дневната търговия и др. неща, които правят ученето за риска забавно. Те виждат вредите при хората, които прекаляват, но не и значително по-голямата полза от хора, които могат да се справят интелигентно с рисковете в живота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 1 година
поне в началото на статията. щото натам не я четох, (по подзаглавието си личи че статията е булшит) са изброени класическите признаци на зависимите от хазарт хора! ... А това по принцип се води психично заболяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Бит кой H
преди 1 година
Необходимият риск или светлината в тунела и шума от колелата на приближаващия влак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още