Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Медии

MTG продаде Нова телевизия на братя Домусчиеви за 185 млн. евро

Сделката е предмет на одобрение на местните регулаторни органи

MTG продаде Нова телевизия на братя Домусчиеви за 185 млн. евро

Снимка: Нова ТВ

Шведската компания Modern Times Group (MTG) продаде своя 95%-ен дял в българската Nova Broadcasting Group, част от които е и „Нова телевизия“, на Advance Media Group. Цената на сделката е 185 млн. евро.

Сделката е предмет на одобрение на местните регулаторни органи, а постъпленията ще бъдат използвани за развитието на глобалните цифрови вертикали на MTG чрез органични инвестиции и сливания и придобивания, пояснява компанията. 

В процеса на продажбата MTG е била консултирана от Citigroup Global Markets. 

Едва преди дни MTG нито потвърди, нито отрече, че пpeдceдaтeлят нa Koнфeдepaциятa нa индycтpиaлнитe paбoтoдaтeли в Бългapия (KPИБ) Kиpил Дoмycчиeв e cпeчeлил тъpгa зa медията чрез свързана с брат му фирма.

Нова е най-голямата търговска медийна група в България и се състои от 7 телевизионни канала, както и онлайн бизнеси, които достигат средно 74% от българското население всеки месец. Nova генерира приходи в размер на 1,154 млрд. шведски крони (220 млн. лева), а печалбата за 2018 г. възлиза на 223 млн. крони (41 млн. лева). Компанията осигурява работа на 650 души.   

Тази сделка с Advance Media Group ще осигури продължаващото развитие на „Нова“, чийто главен изпълнителен директор Дидие Щосел и екип се превърнаха във водеща медийна група в България

„Тази сделка с Advance Media Group ще осигури продължаващото развитие на „Нова“, чийто главен изпълнителен директор Дидие Щосел и екип се превърнаха във водеща медийна група в България. Бих искал да благодаря на всички, които направиха този устойчив успех възможен. Тази сделка е в съответствие с нашето стратегическо решение да намерим нови собственици, които да инвестират в нашите международни операции, докато ние се фокусираме върху нашите глобални цифрови вертикали. След преструктурирането MTG ще бъде самостоятелен стратегически оперативен и инвестиционен холдинг, фокусиран върху е-спорт и онлайн игри", казва Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG. 

Припомняме, че през февруари миналата година бе обявено, че MTG продава своето 95-процентно акционерно участие в българската група на PPF Group, която е управлявана от Петр Келнер. В средата на лятото миналата година чешкият милиардер завърши закупуването на норвежкия телеком Telenor в Централна и Източна Европа, тоест в България, Унгария, Черна гора и Сърбия.

Още по темата

Няколко месеца по-късно обаче през юли Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на "Нова Броудкастинг груп". В мотивите си антимонополният орган подчертава, че значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги.

Така в началото на годината преговорите между МТG и PPF Group на чешкия милиардер Петр Келнер за продажбата на Nova Broadcasting Group се провалиха.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби „Нова броудкастинг груп“. Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. евро. Πeтp Keлнep обяви, че е готов да даде 185 млн. евро зa aĸтивитe нa МТG в Бългapия.  

Последният анализ на КЗК показа, че Nova Broadcasting Group има между 30 и 40% дял на пазара на телевизионно разпространение за 2016 и 2017 г. Делът на „Нова“ на пазара на телевизионна реклама с национален обхват е между 40 и 50%.

В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания "Нетинфо". Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България.

Advance Media Group е дъщерно дружество на „Адванс Пропъртис“ ООД, която притежава 117 компании в 23 държави. Компаниите от портфолиото оперират в повече от 10 индустрии, включително фармацевтичните продукти, корабоплаването, пристанищните операции, недвижимите имоти и производството на електроенергия. Групата е собственост на българските предприемачи Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев.

По статията работи: Бойчо Попов
Още по темата: Медии

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (13)

   1| 2    
0
 
0
 
13
deant до: s3
преди 2 години
ми то всяка една ТВ, може би без спортните тв-та, ти казват какво да мислиш. Има избор не се бой.
3
 
4
 
12
ivs до: pinoccio
преди 2 години
Защо мислиш така ? Те мислят само за джоба си. Ще оправят нова както оправиха БМФ ?
5
 
13
 
11
Sakamano до: tisia
преди 2 години
Проблемът е, че не сме научени да мислим самостоятелно, защото ако бяхме, това кой какво ни казва нямаше да има значение. Властите винаги са насърчавали груповото мислене, тъй като хора които мислят еднакво се управляват по-лесно. Но с появата на социалните мрежи, където милиони хора могат да комуникират директно, нещата започват да стават неконтролируеми.
2
 
28
 
10
преди 2 години
Няма профилна снимка
Браво на братя Домусчиеви! Добре, че са само двама. Ако бяха повече братя, щяха да изкупят и зарзавата на подуенския пазар, нищо нямаше да остане. Може би на майка им трябва да благодарим. Или на баща им, ако се е връщал вечер, уморен от партийна работа и громене на капитализма, и си е лягал с все тужурката.
5
 
10
 
9
tisia до: s3
преди 2 години
...да ни казва какво да правим и какво да мислим!!!???? ....ето тук е проблема!

Още от Медии
Update се завръща в ефира на Bloomberg TV Bulgaria от 18 септември