IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потомци на последния германски кайзер искат да си върнат имоти в Германия

Семейство Хоенцолерн настоява да живее, без да плаща наем, в замъка "Сесилиенхоф" в Потсдам

16:18 | 04.08.19 г. 2
<p>
	Замъкът &quot;Сесилиенхоф&quot; в Потсдам. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Замъкът "Сесилиенхоф" в Потсдам. Снимка: Архив Ройтерс

Един век след абдикацията на кайзер Вилхелм Втори потомците на управляващата династия в Прусия са въвлечени в спор с германската държава заради искането им за връщане на притежания от бившата кралска колекция и правото да си възстановят собствеността върху един от най-значимите исторически дворци в страната, пише Financial Times.

Династията Хоенцолерн твърди, че повечето спорни имоти и притежания са били иззети от съветските власти в края на Втората световна война, а други официално никога не са преставали да бъдат тяхна собственост.

По-рано тази година Георг Фридрих, принц на Прусия и правнук на кайзер Вилхелм Втори, който е главата на династията, е подал списък с исканията си пред германските власти в рамките на дългогодишния спор.

Спорът предизвика опасения, че германското общество може да бъде лишено от важни артефакти и картини, както и от писма и документи с историческа стойност.

Освен вещи като мебели, картини, скулптури и писма семейството е поискало правото да живее, без да плаща наем, в замъка „Сесилиенхоф“, където през 1945 г. се провежда Потсдамската конференция между лидерите на САЩ, Великобритания и СССР, която определя следвоенния ред в Германия.

Много от вещите, към които семейството проявява претенции, са съхранявани в държавни архиви и колекции, включително двореца Шарлотенбург и Германския исторически музей в Берлин.

По време на разговори миналата седмица между представители на династията Хоенцолерн, на канцлерството и на правителствата в провинциите Берлин и Бранденбург не е било постигнато споразумение.

„Позициите продължават да са силно раздалечени“, каза след срещата Гюнтер Винандс, високопоставен представител на канцлерството. „Но целта ни остава скорошно постигане на взаимноприемливо решение, така че да избегнем дълги съдебни конфронтации“, допълни той.

Адвокатът на семейство Хоенцолерн Маркус Хениг опроверга твърденията, че то иска да извади вещи и артефакти от обществени колекции. По думите му спорът цели преди всичко да определи правния статут на имотите на Хоенцолерн.

„Всички страни искат обхватно и балансирано решение и то все още е възможно. Ясно е, че вещите и артефактите ще останат достъпни за наблюдение от посетителите на музеи“, отбеляза Хениг.

Регионалното правителство в Бранденбург, където се намират някои от най-значимите дворци на династията Хоенцолерн, съобщи, че е разочаровано от липсата на напредък. Регионалният премиер Дитмар Войдке изключи възможността да се разреши на семейството да се върне в замъка „Сесилиенхоф“, който той определи като „дворец на народа“.

Правителството в Бранденбург съобщи, че ще поиска от Административния съд в Потсдам да разгледа отново съдебния спор между двете страни, който беше замразен заради разговорите.

Опитът на семейство Хоенцолерн да си върне някои от бившите си притежания, който беше разкрит за първи път от списание Spiegel този месец, предизвика недоволство от страна на политиците. Критици както от медиите, така и от политическата сцена насочиха вниманието към участието на семейството в някои от най-известните събития на XX век като избухването на Първата световна война и възхода на нацизма.

Други твърдят, че бившите притежания на семейство Хоенцолерн по принцип не трябва да бъдат третирани като частна собственост.

Династията, която идва от Югозападна Германия, управлява област Бранденбург от началото на XV век и в крайна сметка я превръща в кралство Прусия, преди Вилхелм Първи да приеме титлата кайзер или император на обединена Германия през 1871 г. Кайзер Вилхелм Втори, последният германски император, абдикира през ноември 1918 г. след поражението на Германия в Първата световна война. Той прекарва остатъка от живота си в изгнание в Холандия.

Въз основа на споразумение от 1926 г. правителството на Ваймарската република позволява на семейство Хоенцолерн да запази значителна част от имуществото си, да получи компенсация за загубите и правото да използва замъка „Сесилиенхоф“. То е отнето от съветските власти, когато те поемат контрол над Източна Германия след края на Втората световна война през 1945 г. Съветските власти също така изземват повечето имоти на Хоенцолерн в Източна Германия.

Хениг твърди, че искането на семейството да използва замъка „Сесилиенхоф“ няма да възпрепятства постигането на цялостно споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
Shadow1
преди 4 години
Оо защо не казаха по-рано. България има много опит в това начинание, могат и адвокати и прокурори да наемат от нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
zelka007
преди 4 години
тия по цял свет , в това число и у нас , са едни и същи ... да не плащат данъци , да живеят на гърба на хората въз основа на исторически факти , да ги носят на ръце , айде от тях да мине да не е като едно време , ама по едно финансово рамо да им удря държавата/данъкоплатеца :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още