IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Прайм Пропърти БГ" с промени в съвета на директорите

Дружеството обяви и кампания за обратно изкупуване на акциите с предложение за минимална цена на книжата от 0,5 лева и максимална от 0,7 лева

09:42 | 23.09.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

„Калиман Инвест“ ЕООД излиза от съвета на директорите на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ, след като продаде дяловото си участие в дружеството. Това става ясно от покана за свикване на общо събрание на акционерите на компанията, публикувана в сайта x3news.com.

Общото събрание ще се състои на 28 октомври в София.

На мястото на „Калиман Инвест“ в съвета на директорите на фонда влиза „Витоша Резортс“ АД, което придоби малко над 23% от капитала на фонда преди месец след сделка с най-големия акционер в дружеството „Победа“ АД.

Към началото на август „Победа“ АД притежаваше почти 94,5% от „Прайм Пропърти БГ“ след сделки с дяловете на "Делта Фуд" и "Калиман Инвест", както и други неназовани акционери. Така производителят на захарни изделия беше длъжен да отправи търгово предложение на останалите акционери.

На 18 август в „Прайм Пропърти БГ“ са получени уведомления, че „Победа“ се е разпоредило с два пакета акции – един от 8,25 млн. и още един от 7,8 млн. (съответно 23,11% и 21,84%). По-големият пакет е купен от „Витоша Резортс“, а по-малкият – от „Балканска Инвестиционна Компания“.

С двете сделки „Победа“ намалява дела си в „Прайм Пропърти БГ“ до 44,9%.

„Прайм Пропърти БГ“ предлага на акционерите да преизберат останалите членове на съвета на директорите – „Ес Ви Ес“ с представител Сава Чоролеев като председател на управителния орган, Любомир Марков, зам.-председател на съвета на директорите и независим член на управителния орган, Светослав Кьосев, изпълнителен директор и независим член на управителния орган. Мандатът им се предлага да продължи до края на 2022 г.

Акционерите ще гласуват и за обратно изкупуване на акции до 3% от общия брой акции на дружеството. Обратното изкупуване трябва да се осъществи до 1 година от приемането на решението за това.

Минималната цена е 0,5 лева, а максималната – 0,7 лева, предлагат от ръководството на фонда.

През 2020 г. съветът на директорите на "Прайм Пропърти БГ" - първото дружество, създадено по Закона за дружествата със специална инвестиционна цел, реши да пристъпи към ликвидация на компанията. Преразпределението на дяловете сред нови акционери обаче доведе до обрат - акционерите се отказаха от ликвидацията. Срокът за съществуването на фонда беше удължен до края на 2022 г. на общо събрание, проведено през април т.г. 

В портфейла на "Прайм Пропърти БГ" има два завършени проекта - в курортите "Слънчев бряг" и "Свети влас", както и няколко парцела в София и имот в Царево.

В последната година акциите на дружеството поскъпват с 66,67%, като пазарната капитализация достига 26,78 млн. лева.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още