IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стоян Николов: Дивидентна доходност от 4-8% е добра мотивация за инвеститорите

Според управителя на Първа финансова брокерска къща високата волатилност без значителен обем влошава доверието в БФБ

15:02 | 05.04.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

За да намерим най-резонното обяснение на негативното представяне на основния борсов индекс SOFIX от началото на годината е редно да погледнем движението на индекса за последните 2-3 години от средата на 2016 г. Графиката сочи, че SOFIX е регистрирал възход от 70% за 16 месеца стартирайки от 430 пункта през mай 2016 и достигайки 730 пункта през август 2017 г.

От техническа гледна точка имаме известно преекспониране в рамките на индекса спрямо ръста на икономиката и сентиментът на инвеститорите, което впоследствие се отразява в спад на индекса през следващата година и половина. Сред обясненията са прибиране на печалби, публикуване на умерени или дори негативни отчети на някои от водещите компании, разпродажби на местния пазар с оглед инвестиране в по-ликвидни и сравнително по-перспективни възможности извън страната. Казано с други думи, от втората половина на 2017-та до края на 2018 г. следва плавно отрезвяване, съпроводено с липсата на особена ликвидност.

Не е без начение и фактът, че оттеглянето на чуждестранни инвеститори от местния пазар в едно с някои нови административни промени и утежнения в работата на местните институционални инвеститори от края на 2018 г. в огромна степен ограничиха участието на по-големи професионални участници на борсата, което допълнително намали дневните обеми и ликвидността дори и при по-големите като пазарна капитализация компании. В подобна ситуация, станахме свидетели на широки маржове в котировките „купува“ и „продава“ и дори и незначителни сделки създаваха дневни изменения от 3-5%, т.е. висока волатилност без значителен обем. Подобна статистика влошава доверието в борсата и предполагам имаше известен допълнителен натиск върху цените само заради това обстоятелство.

През последните 2-3 седмици започна публикуване на покани за годишните общи събрания и в по-голямата си част очакванията за най-търгуваните и наблюдавани дружества се сбъдват. Предвижданата дивидентна доходност варира в границите 4-8%, което е добра мотивация за инвеститорите на фона на нулеви лихви по депозитите.

Традиционно през годините сме наблюдавали реинвестиране на поне половината от изплащаните дивиденти, но това очаквам да се случи след летните отпуски, а до тогава търговията ще се ръководи основно от текущите резултати на дружествата и търсенето на ликвидност.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
4-8% дивидентна сгода на Софикс?Е, когато Софка направи 6% (средноаритметическото) сгода - елате и ме извикайте - щото аз се съмнявам дали ще направи и 2%. Следователно - на какви нива трябва да е? Впрочем в Софиксът са основно някакви глyпави компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
15%
преди 4 години
Според мен такива мнения на професионалисти, боравещи с много средства са добри за медията. Помня, че преди време имаше подобни след почти всяка сесия. Сега е различно, виждаме как борсичката ни е в плачевно състояние и няма кой знае колко заинтересовани, но все пак по 1 такова интервю на седмица би могло само да бъде в полза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още