Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано отбелязаха ръст

Въпреки изненадващото повишение пазарът на труда в САЩ продължава да е силно затегнат заради недостигна на служители

Молбите за помощи при безработица в САЩ неочаквано отбелязаха ръст

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Броят на молбите за помощи за безработни в САЩ неочаквано е нараснал миналата седмица, но пазарът на труда в страната продължава да е затегнат насред недостига на служители, съобщи CNBC.

Подадените за пръв път заявления за помощи са нараснали с 21 хил. до 218 хил. броя в седмицата до 14 май, достигайки най-високото си ниво от януари, съобщи министерството на труда на САЩ. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение до 200 хил. молби.

Още по темата

Въпреки данните пазарът на труда в САЩ продължава своя бърз темп на затягане, а силното покачване на заплатите допълнително ускорява инфлацията, която принуди Федералният резерв на САЩ да предприеме агресивно затягане на паричната политика.

В края на март е имало 11,5 млн. новооткрити работни места. Общият брой на молбите намалява трайно спрямо историческия си връх от 6,137 млн. в началото на април 2020 г.

Броят на хората, вече получаващи помощи, е намалял с 25 хил. до 1,317 млн. в седмицата до 7 май, като това е било най-ниското ниво на броя продължаващи молби от декември 1969 г.

Следващата седмица обаче, когато отново ще бъдат публикувани данните на министерството на труда за средата на май, ще стане ясно какво е състоянието на пазара на труда в САЩ през настоящия месец.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ: Домакинствата може да издържат на лихвени равнища до 5%