IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още над 3,1 млн. американци са поискали помощи заради безработица през миналата седмица

Новите подадени заявления за помощи намаляват за трета поредна седмица, общият брой на хората, които получават подпомагане, е около 33 млн. души

17:15 | 07.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Cristbal Olivares/Bloomberg</p>

Снимка: Cristbal Olivares/Bloomberg

Продължават да се увеличават американците, които подават заявления за обезщетения при безработица, показват седмичните данни на американското Министерство на труда. 

С 3,169 млн. нарастват подадените заявления през миналата седмица, което предполага, че съкращенията са се разширили към повече сегменти на икономиката, пише Ройтерс. 

Агенцията предполага, че броят на заявленията ще остане висок, макар че активността в някои части на страната се възстановява.

Данните подкрепят възгледите на икономистите за продължително възстановяване на икономиката след вдигането на блокадите, насочени срещу разпространението на коронавируса. Икономиката на страната се сви през първото тримесечие с най-бързите си темпове след Голямата рецесия в периода между 2007 г. и 2009 г.

Оптимистичното в доклада е, че новите молби за финансова помощ за трета поредна седмица се понижават след рекордните 6,867 млн. заявления, подадени през седмицата до 28-и март. Общо около 33 млн. души в САЩ са подали искания за помощи от 21-ви март насам.

„Темпът на нарастване на молбите за обезщетение при безработица се забавя, но остава на безпрецедентно високи равнища“, казва Джоел Нароф, главен икономист от Naroff Economics.

"Дори когато икономиката бавно започва да се отваря, броят на безработните ще продължи да се увеличава, тъй като властите и предприятията се опитаха, но не успяха да овладеят положението и сега освобождават служители", допълва той.

Заетостта намалява със 701 хил. работни места през март, с което се слага край на рекордната серия на нарастване на показателя от септември 2010 г.

Счита се, че равнището на безработица е скочило до 16% през април, което би надвишило рекордът от 10,8%, достигнат през ноември 1982 г. През март показателят нарасна с 0,9 процентни пункта до 4,4%, бележейки най-голямото си увеличение на месечна база от януари 1975 г.

Април обаче може да сложи краят на бързата загуба на работни места, тъй като все повече малки фирми имат достъп до фискалния пакет от помощи на стойност 3 трлн. долара.  Пакетът предвижда предприятията да получат заеми, които могат да бъдат частично опростени, ако се използват за заплати на служителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още