Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

България получава 1,4 млн. евро от ЕС за реакция при кибер инциденти*

Финансирането е по Механизма за свързване на Европа, заяви Мария Габриел

България получава 1,4 млн. евро от ЕС за реакция при кибер инциденти*

Снимка: Архив Ройтерс

България за първи път печели 1,46 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за четири проекта за киберсигурност. Това я нарежда на второ място сред 17-те държави, които ще получат средства за справяне с кибератаки и инциденти. Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел, цитирана от представителството на ЕК в България.

Избраните за финансиране 33 проекта са на стойност 11,4 милиона евро. 

Още по темата


Операторите на основни услуги като електрическите и газовите компании, летищата, водоразпределителните дружества и националните компетентни власти за киберсигурност са сред получателите на средствата.

Еврокомисията предоставя 7,5 млн. евро на екипите за реагиране при инциденти с компютърна сигурност, 3 млн. ще бъдат за финансиране на операторите на основни услуги и 200 хил. евро ще са за националните компетентни органи.

Получателите трябва да придобият инструменти, знания и умения, които да помогнат в прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност (НИС) и да се засили сътрудничеството на европейско ниво.

Някои от проектите предвиждат създаването на оперативни центрове за сигурност, други целят развитие на уменията на хората, а целта на трети е да адаптират своите инструменти за докладване на кибер инциденти на европейско ниво. Споразуменията за получаването на средствата ще се подпишат през есента, а изпълнението на проектите ще започне в края на 2019 г.

С част от средствата за България ще бъде засилен капацитетът на Националния център за реакция при инциденти в информационната сигурност  (CERT България). Ще бъдат изградени център за обучения и лаборатория за анализ на зловреден софтуер, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще използва финансирането за лицензи и специализирани устройства за мрежова сигурност и филтриране на съдържание.

Газопреносният оператор „Булгартрансгаз“ ще подобри готовността си за реакция при гарантиране на сигурността на системите и достъпността на услугите.

В съобщението се уточнява, че през 2018 г. ИТ секторът в България отбеляза добро представяне и в конкурсите от Рамковата програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.  Шест български организации и фирми се включиха в консорциуми, които спечелиха 46,5 млн. евро финансиране. Финансирането за българските участници е в размер на 1,8 млн. евро.

Транспортното министерство е национален координатор на частта ИКТ на рамковата програма и подкрепя български кандидати да намират партньори и да подготвят проектите си.

*Новината е допълнена в 15:13 ч.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Няма ли да ни задължат най-накрая да въведем електронно правителство във всички сфери...

Още от Новини
Как платформата Athena Uni помага на студентите за учебния процес