IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получава 1,4 млн. евро от ЕС за реакция при кибер инциденти*

Финансирането е по Механизма за свързване на Европа, заяви Мария Габриел

12:27 | 03.05.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България за първи път печели 1,46 млн. евро по Механизма за свързване на Европа за четири проекта за киберсигурност. Това я нарежда на второ място сред 17-те държави, които ще получат средства за справяне с кибератаки и инциденти. Това съобщи еврокомисарят по цифровата икономика Мария Габриел, цитирана от представителството на ЕК в България.

Избраните за финансиране 33 проекта са на стойност 11,4 милиона евро. 



Операторите на основни услуги като електрическите и газовите компании, летищата, водоразпределителните дружества и националните компетентни власти за киберсигурност са сред получателите на средствата.

Еврокомисията предоставя 7,5 млн. евро на екипите за реагиране при инциденти с компютърна сигурност, 3 млн. ще бъдат за финансиране на операторите на основни услуги и 200 хил. евро ще са за националните компетентни органи.

Получателите трябва да придобият инструменти, знания и умения, които да помогнат в прилагането на Директивата за мрежова и информационна сигурност (НИС) и да се засили сътрудничеството на европейско ниво.

Някои от проектите предвиждат създаването на оперативни центрове за сигурност, други целят развитие на уменията на хората, а целта на трети е да адаптират своите инструменти за докладване на кибер инциденти на европейско ниво. Споразуменията за получаването на средствата ще се подпишат през есента, а изпълнението на проектите ще започне в края на 2019 г.

С част от средствата за България ще бъде засилен капацитетът на Националния център за реакция при инциденти в информационната сигурност  (CERT България). Ще бъдат изградени център за обучения и лаборатория за анализ на зловреден софтуер, съобщи Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) ще използва финансирането за лицензи и специализирани устройства за мрежова сигурност и филтриране на съдържание.

Газопреносният оператор „Булгартрансгаз“ ще подобри готовността си за реакция при гарантиране на сигурността на системите и достъпността на услугите.

В съобщението се уточнява, че през 2018 г. ИТ секторът в България отбеляза добро представяне и в конкурсите от Рамковата програма за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“.  Шест български организации и фирми се включиха в консорциуми, които спечелиха 46,5 млн. евро финансиране. Финансирането за българските участници е в размер на 1,8 млн. евро.

Транспортното министерство е национален координатор на частта ИКТ на рамковата програма и подкрепя български кандидати да намират партньори и да подготвят проектите си.

*Новината е допълнена в 15:13 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още