IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава назад в световна класация на щастието

Българите са сред най-нещастните хора в Европа, сочи докладът World Happiness Report 2020

23:32 | 20.03.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

България е на 96-о място по щастие в публикуваната днес класация World Happiness Report 2020, в която са включени 153 държави. Спрямо миналата година страната ни се изкачва само с едно място напред. Българите остават сред най-нещастните народи в Европа, като след нас на Стария континент са само албанците и украинците.

В същото време обаче София е в топ десет на градовете в света с най-голяма положителна промяна по отношение на усещането за щастие на жителите им. Българската столица е поставена на шесто място сред 173 града в света, предимно от Африка, Източна Европа и Централна Азия. В общата класация на градовете с най-щастливи жители в света обаче София е едва на 109-о място сред 186 града, непосредствено след азебрайджанската столица Баку и преди Загреб.

За пореден път Финландия е определена за най-щастливата страна в света, изпреварвайки Дания и Швейцария, сочат данните на Мрежата за решения за устойчиво развитие, свързана с ООН. Щастие Щастие

Задоволството на финландците идва от високото ниво на доверие, което подкрепя стабилното представяне в класацията и на останалите страни от Скандинавския регион, съобщават авторите на доклада.

Надеждните и значителни социални придобивки, ниското ниво на корупция и добре функциониращите демокрация и държавни институции също са от ключово значение, както и високото усещане за автономност и свобода, за което съобщават гражданите им.

„World Happiness Report се оказа необходим инструмент за държавните ръководители, които се стремят да разберат по-добре какво прави хората щастливи“, коментира директорът на мрежата Джефри Сакс.

Резултатите се основават на средно три години проучвания между 2017 и 2019 г., което означава, че има застъпване с данните от предходните години, и се включват фактори като брутен вътрешен продукт, социална подкрепа от приятели и семейство, продължителност на живота в пълно здраве, свобода на избор в живота, щедрост, възприятие за корупция и чувства през последно време – щастливи и тъжни.

В десетката на най-щастливите страни в света попадат още Исландия, Норвегия, Холандия, Швеция, Нова Зеландия, Австрия и Люксембург. Дори без последиците от коронавируса нито една от най-големите икономики в света не попадат в топ десет. Великобритания е на 13-о, като се изкачва с две места спрямо 15-то място миналата година. Германия остава на 17-о място за втора поредна година. САЩ са на 18-о място, а Япония е на 62-о място, като се свлича спрямо 58-та позиция година по-рано. Русия е на 73-о място спрямо 68-о през 2019 г., а Китай е на 94-а позиция, като отстъпва с едно място спрямо миналата година.

На обратния полюс Афганистан е най-нещастната страна в света, следвана от Южен Судан, Зимбабве, Руанда, Централно-африканска република, Танзания, Ботсвана, Йемен, Малави и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 4 години
"Щастливите" кокошки също ги колят .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
фиг.1
преди 4 години
По-интересният въпрос е, дали сме нещастни защото сме бедни, или сме бедни защото сме нещастни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още