IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank няма да изпълни част от задълженията си към WeWork

Причината са регулаторните проучвания на бизнеса на стартъпа

11:25 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон. <em>Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Softbank Масайоши Сон. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

SoftBank Group Corp. се отдръпва от част от планираните мерки за спасяване на WeWork, частично позовавайки се на няколко регулаторни разследвания на компанията за споделяне на офиси, пише Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

В известие, изпратено до акционерите на WeWork във вторник, се казва, че SoftBank вярва, че регулаторните проучвания на бизнеса на стартъпа, включително от Комисията за ценни книжа и борси и Министерството на правосъдието, ѝ дават право да не изпълни всичко по сделката, постигната миналата есен, за закупуване на акции за 3 млрд. долара на WeWork от съществуващи инвеститори.

Сред тях може да се включват Адам Нойман, бивш изпълнителен директор на компанията майка на WeWork - We Co., който имаше право да продаде акции за до 970 млн. долара като част от октомврийската сделка, която доведе до неговото отстраняване от борда на компанията.



Разработката няма да повлияе на спасителната линия на стойност 5 млрд. долара, която SoftBank се съгласи да вложи директно в WeWork, от които стартъпът имаше нужда след изчерпване на възможностите за набиране на капитал и от които вероятно ще продължи да се нуждае, тъй като заради влошаващото се разпространение на коронавируса затваря офисите си. Част от тези пари, включително 1,5 милиарда долара свеж капитал, вече са инвестирани.

Японският инвестиционен гигант не отменя изрично сделката и известието му до WeWork може да бъде тактика на преговори или начин да забави инвестицията, тъй като пазарите остават нестабилни. Американските акции поевтиняха,  а след това поскъпнаха, за да се понижат отново от опасения за дългосрочните икономически ефекти от епидемията.

Представители на SoftBank, WeWork, SEC и Министерството на правосъдието отказаха коментар.

Акциите на SoftBank се сринаха, до сутринта в сряда в Токио те губят над 8%, достигайки най-ниските си нива от 2016 г. насам.

Наскоро SoftBank получи информация от SEC и Министерството на правосъдието, както и от щатските регулатори на Ню Йорк относно бизнес практиките и комуникациите на WeWork с инвеститорите, твърдят някои от източниците. Преди това дружеството беше казало на акционерите, че очаква да продължи с покупката на съществуващите акции на 1 април.

Купуването на акции за 3 милиарда долара, от което SoftBank сега отстъпва, бе ключова част от спасителния план за WeWork през октомври. SoftBank спаси компанията от парична криза след неуспешното IPO, като се съгласи да предостави около 5 млрд. долара дълг и да ускори предишния ангажимент да инвестира още 1,5 милиарда долара в компанията. IPO-то, което беше изтеглено след недобър прием от Wall Street, би набрало над 3 млрд. долара в брой.
SoftBank постигна споразумение след преговори с членове на борда на WeWork и Нойман, който се съгласи да отстъпи мястото си в борда и правото на глас за своите акции и получи консултантски бонус в размер на 185 млн. долара. През последните месеци Нойман се завърна в Израел, където е израснал.

Очаква се коронавирусът да окаже голямо влияние върху бизнеса на WeWork, тъй като компаниите по целия свят изпращат служителите си да работят вкъщи, наранявайки търсенето на краткосрочни офис площи. Няколко града и щата, включително Сан Франциско, наредиха на жителите да не излизат. Възможна рецесия може да нарани малките компании, които са сред важните клиенти на WeWork.

Основният бизнес модел на WeWork - подписването на дългосрочни наемни договори с наемодателите и отдаването под краткосрочен наем на компаниите - оставя уязвим при големи спадове в търсенето на офиси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още