IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авангардният основател на Vanguard

Джак Богъл, който приживе проповядваше идеята да се инвестира и купува, почина на 89 години

18:40 | 17.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят на Vanguard Джак Богъл. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят на Vanguard Джак Богъл. Снимка: Ройтерс

Джак Богъл, един от най-успешните инвеститори в света и основател на Vanguard Group, почина на 89-годишна възраст, съобщава CNBC. 

Бизнесменът, който приживе проповядваше идеята да се инвестира и купува, беше смятан за един от най-големите инвеститори в света.

Неговата компания за взаимни фондове Vanguard е дала възможност на инвеститорите да постигнат висока възвращаемост, но с по-малко разходи, отколкото при активно управляваните фондове.

Той е роден в Монтклеър, Ню Джърси, на 8 май 1929 г. заедно със своя брат-близнак Дейвид в семейството на Уилям и Джозефин Богъл.

Бащата губи голяма част от семейното богатство по време на Голямата депресия. Финансовите проблеми на семейството по време на Депресията бележат Джак Богъл завинаги.

„Бяха трудни времена. Започнах да работя на 10-годишна възраст, като доставях документи, а после станах сервитьор“, споделя той през 2012 г.

Богъл основава компанията през 1975 г. като след това заема поста на председател и главен изпълнителен директор до 1996 г.

В момента Vanguard управлява активи на повече от 20 млн. инвеститори от 170 държави.

Богъл, чието състояние е оценено на скормните 80 млн. долара, има богата история от здравословни проблеми зад гърба си. Само на 31-годишна възраст той получава първия си инфаркт, който е последван от още 5.

На 65-години преживява и сърдечна трансплантация.

Богъл е написал цели 13 книги за инвестициите, като последната от тях е издадена през миналта година със заглавие „Запази курса: Историята на Vanguard и индексовата революция“.

„Ако някога някои реши да издигне паметник в чест на човека, направил най-много за американските инвеститори, изборът определено ще падне върху Джак Богъл“, пише в своето годишно писмо от март 2017 г. милиардерът Уорън Бъфет, като добавя: „Той трябва да знае, че е помогнал на милиони инвеститори да реализират много по-добра възвращаемост, отколкото биха спечелили иначе, превръщайки се в истински герой за тях“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 5 години
Бяха трудни времена. Започнах да работя на 10-годишна възраст, като доставях документи, а после станах сервитьор, споделя той през 2012 г.-------------------------------------------------------------------------тия са ми от любимите простотии .... :)) аз не познавам сервитьори в Буллгаристан дет да са станали основатели на квот и да било освен на Cin City и Бияд щот по-принцип сервитьора толко си може ..... Тиквесторо аре стига с пропаганди щот населението се изнесе от колонията без да са станали основатели на "Хедж Фондове" .... :)), а тоя че се е гътнал дреме ми и без тва зарад тия кенеффи има достатъчно войни така че едно добро за планетата ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още