IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones записа най-лошия си ден от началото на годината

Индексът на сините чипове спадна с над 600 пункта заради напрежението между Русия и Запада за Украйна

23:57 | 17.02.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Основните щатски индекси се озоваха на червена територия, след като инвеститорите наблюдаваха руско-украинския конфликт и избягаха от по-рисковите ъгли на пазара, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи с 622,24 пункта до ниво от 34 103 пункта- Това беше най-лошото дневно представяне на индекса от началото на годината. Широкият измерител S&P 500 отписа 2,1% от стойността си до ниво от 4380,26 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite отбеляза спад от 2,9% и завърши деня на ниво от 13 716,72 пункта.

Запазващото се напрежение по границата между Русия и Украйна продължи да оказва влияние върху пазарните нагласи, като разпродажбите в четвъртък се засилиха към края на търговията.

В четвъртък американският посланик в ООН заяви, че конфликтът е достигнал „важен момент“ и че Русия се насочва към „неизбежно нахлуване“. Украйна обвини проруски сепаратисти, че са нападнали село близо до границата.

Американският президент Джо Байдън предупреди, че заплахата Русия да нахлуе в Украйна е „много голяма“ и заяви пред репортери, че нападението може да бъде извършено „в идните няколко дни“.

Борсово търгуваният фонд VanEck Russia, който следи акциите на компании, свързани със страната, записа спад от около 5% в четвъртък.

Разпродажбите на акции бяха широки, като технологичният сектор тласна S&P 500 надолу.

Компаниите за потребителски стоки, известни като дефанзивни акции, които остават стабилни независимо от представянето на общия пазар, се справиха най-добре в четвъртък с ръст от близо 1%.

Walmart поведе компаниите в сектора, след като публикува отчет, който надмина очакванията, и потвърди прогнозите си. Книжата на гиганта в търговията на дребно поскъпнаха с 4%.

В същото време пазарните участници се насочиха към убежища-активи. Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 1,5% и достигнаха 8-месечен връх от 1897,21 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа спадна под 2% до 1,972%, а тази по 30-годишните облигации също е надолу до ниво от 2,305%.

Инвеститорите бяха и под влиянието на корпоративни отчети.

Книжата на Palantir потънаха с 15,8%, след като компанията не отговори на очакванията за печалбата си. Цената на акциите на Nvidia се понижи със 7,5% въпреки по-добрите от очакванията резултати за четвъртото тримесечие, след като прогнозите на производителя на чипове за брутния марж през първото тримесечие се оказаха малко под предвижданията на анализаторите.

Книжата на Cisco поскъпнаха с 2,7%, след като компанията публикува по-добри от очакванията резултати и повиши прогнозите си. Цената на акциите на DoorDash нарасна с 10,7%, след като тя обяви по-добри от очакванията данни за приходите и поръчките си.

В макроикономически план заявленията за помощи при безработица достигнаха 248 хил., като нараснаха спрямо предходната седмица и са повече от очакваните 218 хил. от икономисти, участвали в допитване на Dow Jones.

Издадените разрешения за строеж на жилища през януари показаха изненадващ ръст, но новозапочнатите жилища не отговориха на очакванията.

И трите основни щатски индекса са на червена територия от началото на седмицата.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,13% до 95,83 пункта. Еврото поевтиня с 0,13% до 1,136 долара, а паундът се повиши с 0,23% до 1,361 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,46% до 114,93 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи с 2%, след като преговорите за съживяване на ядрената сделка с Иран навлязоха в последните си фази, но загубите бяха ограничени от засиленото напрежение между топ износителя на енергия Русия и Запада заради Украйна.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент се понижиха с 2% до 92,87 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 1,44% до 91,76 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, плондир лоен, колкото и да се напиняш, цял свят знае кой е агресора, който вече откъсна и ограби украински територии. А на спътниковите снимки ясно се видя за какво "оттегляне" става дума. Да не говорим пък колко тежи думата на пияниците! Украйна може да си разполага на собствената си земя каквото си иска, да влиза в каквито си иска съюзи и договорки, както и да защитава земята и народа си! Набий си го в кухата лузърска кратуна! Аман от комплексари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Бе кво ти пука бе, газът глей да върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Хайде американският посланик в ООН да обясни: защо неговата държава праща цели самолети с оръжие на украинският режим, който директно заяви, че няма да спазва Минските споразумения, ратифицирани от ООН ??? Относно т.нар. "нападение" - много интересно как детска градина е ударена от снаряд по този начин? Дупка на стената - на отсрещната стена няма нищо, а само на метър прозорците са здрави? Докога светът ще се връзва на американските ЛЪЖИ? Полумъртвото чучyло с пампeрса пак разправя как руснаците всеки момент ще нападнат... ама вече и дата не смее да каже - а руснаците се изтеглят !!! И пак много интересно как уж целият руски борсов пазар пада с толкова, с колкото е паднала най-потъналата акция?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още