IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow отбеляза трети пореден ден на спад в очакване на коментара на Пауъл

Малко преди края на борсовата сесия индексът успя да премине за кратко на положителна територия

23:29 | 09.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза лек спад във вторник, докато инвеститорите очакват нови сигнали за поредния ход на Федералния резерв, съобщава CNBC.

Бенчмаркът завърши борсовата сесия във вторник със спад от 0,08% до ниво от 26 783,94 пункта, отбелязвайки трети пореден ден на загуби. Отражение върху представянето имаха и акциите на 3M, които поевтиняха с над 2%, след като оценката им бе понижена от RBC Capital Markets заради притеснения за макроикономическата обстановка и опасения за съдебни проблеми.

Малко преди края на борсовата сесия Dow успя да премине за кратко на положителна територия.

По-положително бе представянето на другите два водещи измерителя – широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite, които прибавиха съответно 0,12% и 0,54% до ниво от 2979,63 пункта и 8141,73 пункта.

Инвеститорите очакват гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, който трябва да направи изказване пред Комисията за финансови услуги в Камарата на представителите в сряда. В петък бяха публикувани данни за по-добрия от очакваното пазар на труда в САЩ, което на свой ред помрачи очакванията за понижаване на лихвените проценти по-късно този месец.

Инвеститорите очакват с нетърпение изказването на Пауъл, тъй като се надяват да получат сигнали за това дали централната банка готви разхлабване на паричната си политика този месец, каквито са преобладаващите очаквания.

Трейдърите залагаха на 100-процентов шанс за понижаване на лихвите през юли, показват данни на инструмента FedWatch на СМЕ.

Очакванията за свиване на лихвите дадоха силен стимул на фондовите пазари през последната седмица. Те също така помогнаха на водещите индекси да отбележат силни ръстове през юни. S&P 500 отчете повишение за месеца от 6,9%, а Dow и Nasdaq – по над 7%.

Тласък на пазарите в края на миналия месец даде и разведряването в търговските отношения между САЩ и Китай след срещата на американския президент Доналд Тръмп и китайския ме колега Си Дзинпин на форума на Г-20.

Колкото до корпоративните новини, акциите на Netflix поскъпнаха с 1%, след като от стрийминговата компания съобщиха, че третият сезон на сериала Stranger Things е отбелязал зрителски рекорд.

PepsiCo пък по-рано днес отчете по-добри от очакваното данни за печалбата си за тримесечието, но въпреки това книжата на компанията поевтиняха с над 0,6%.

Сезонът на отчетите продължава с пълна сила следващата седмица, когато водещи банки като Citigroup, J.P. Morgan Chase и Wells Fargo ще представят данни за представянето си. Инвеститорите се надяват на знаци за това как корпорациите се справят с настоящата икономическа и търговска обстановка.

На стоковите пазари петролът поскъпва умерено. Американският сорт WTI прибавя 0,62% към стойността си до 58,02 долара за барел. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент пък се търгуват с увеличение в цената  от 0,34% до 64,33 долара за барел.

Златото на свой ред поевтинява с 0,09% до 1398,80 долара за тройунция.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нараства до съответно 2,063% и 2,539%.

Доларовият индекс, който измерва силата на американските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също нараства с 0,13% до 97,51 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още