IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манучин: Готов съм да ползвам всичките 500 млрд. долара в помощ на икономиката

Финансовият министър на САЩ призова за край на социалното дистанциране

20:57 | 19.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Министърът на финансите на Съединените щати Стивън Манучин заяви, че планира да използва всичките 500 млрд. долара, които Конгресът предостави за подпомагане на икономиката чрез директно кредитиране от неговото ведомство и чрез програмите на Федералния резерв, пише Bloomberg.

Манучин заяви, че се е ангажирал да използва 195 млрд. долара от тези средства до този момент, а останалите ще влязат в употреба, след като определи как най-добре да бъдат ползвани, за да се помогне за справяне със загубите, свързани с пандемията на Covid-19.

„Очаквам да разпределя целия капитал според нуждите, за които ни беше даден“, коментира той по време на видеоконферентното си изслушване пред Банковата комисия към Сената.

Манучин призова за облекчаване на насоките за социално дистанциране възможно най-скоро с цел рестартиране на икономиката, повтаряйки думите на президента Доналд Тръмп. За да подчертае необходимостта, той заяви пред сенаторите, че е готов да отиде в Капитолия, за да отговори лично на въпросите, като посочи, че е достатъчно безопасно да го направи.

„Има риск от трайни щети“ върху икономиката, ако тя остане затворена, посочва той.

Тръмп настоява щатите бързо да започнат отново да отварят икономиките си. Близо 40% от американците в домакинства, които изкарват по-малко от 40 хил. долара годишно, са загубили работата си през март според Федералния резерв. В първите два месеца след затварянето на икономиката заради коронавируса над 35 млн. души са останали без работа.

Равнището на безработица достига пик от 25% според икономистите от Goldman Sachs Group.

Преди време Манучин заяви, че очаква възстановяването на икономиката да започне през втората половина на тази година. Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, който се изказва днес заедно с Манучин, очаква по-дълъг път до възстановяването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Боян
преди 3 години
Аз пък не бих дал и 5 лева за тая изкуствена икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още