IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

New York Times: ФБР е разследвало дали Тръмп не работи тайно за Русия

Източници твърдят, че бюрото е било притеснено заради уволнението на Джеймс Коуми

12:32 | 12.01.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В дните, след като американският президент Доналд Тръмп уволни директора на ФБР Джеймс Коуми, представители на властите са били толкова притеснени от поведението на държавния глава, че са започнали разследване дали той не работи за Русия срещу американските интереси. Това твърдят източници на The New York Times от администрацията на САЩ, както и други, запознати с изследването.

Следователи от контраразузнаването е трябвало да проверят дали действията на президента не представляват потенциална заплаха за националната сигурност. Освен това агентите са се опитали да установят дали Тръмп съзнателно работи за Русия, или несъзнателно е попаднал под влиянието на Москва, допълва изданието.

Разследването на ФБР е имало и криминален аспект, който отдавна е обществено известен: дали уволнението на Коуми не нарушава законите.

Агенти и старши представители на ФБР са станали по-подозрителни към връзките на Тръмп с Русия по време на кампанията за избор на президент през 2016 г., но са се отказали от старта на разследване срещу него, твърдят източниците. По думите им това отчасти се дължи на факта, че не са знаели как да процедират с въпрос, който е толкова чувствителен и засяга подобни лица.

Но действията на държавния глава преди и след уволнението на Коуми през 2017 г., особено в два случая, в които Тръмп свърза уволнението с разследването с Русия, са помогнали да се задейства разследването на контраразузнаването, посочват още източниците.

Специалният прокурор Робърт Мълър е поел разследването на Тръмп, когато е бил назначен, дни след като ФБР са отворили случая. Именно това разследване е част от по-голямото такова на Мълър относно руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. и дали свързани с Тръмп лица не са действали заедно с тях. Не е ясно дали Мълър все още действа по контраразузнавателните въпроси, а някои бивши представители на властите, които са извън разследването, са поставили въпроса дали агентите не са пристъпили правомощияти си при отварянето на случая.

Ако президентът е уволнил Коуми, за да спре разследването за Русия, действията му може би са въпрос, засягащ националната сигурност, защото биха повлияли на усилията на ФБР да научи как Москва се е намесила в изборите през 2016 г. и дали в това са замесени и американци, твърди Джеймс Бейкър, който е служил като главен съветник на ФБР до края на 2017 г. Той е дал показания в края на октомври.

Белият дом заяви, че твърденията на The New York Times са “абсурдни”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 2
опааа
преди 5 години
...соросоплужеците се опитват да го захапят / Д. Тръмп / във всеки един момент , но засега успяват да му захапят само ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Ти само му погледни лицето и ми кажи честно, че не ти мязa на руски шпионин. Ако подготвях каcтинг за шпионски филм, щях да търся точно такъв типаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
карай, майтап да става, дедо Дони си е момче на Пунин - 2 мнения няма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
... и американците не са демоктрати.Корекния термин за Фашингтон е Олигархат.Даже Супер - Мега Олигархат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 7
majnata
преди 5 години
демократите ... те не са американци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 9
korn
преди 5 години
Президента на най богатата,мощна във финансово и военно отношение държава в света,работел за една изостанала бензиностанция.Този път американците прекалиха с цирка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 9
majnata
преди 5 години
Простотия до шия ! : ))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 8
evtimvz
преди 5 години
По-голяма тъпотия от тази, не бях и си представял. Да работи за някоя сделка допускам, че е възможно. Но за Русия - тия се окаляха до уши. Как да не го уволниш този демократ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още