IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл изпрати силен сигнал, че Фед може да намали стимулите тази година

Председателят на Федералния резерв обаче счита увеличението на лихвите за по-далечна възможност

17:42 | 27.08.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Джером Пауъл говори по време на виртуалния симпозиум на Фед. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Джером Пауъл говори по време на виртуалния симпозиум на Фед. Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в петък, че американската централна банка вероятно ще започне да отменя някои от политиките си за количествени облекчения преди края на годината, въпреки че все още счита увеличението на лихвите за по-далечна възможност, предаде CNBC.

В дългоочакваната си реч като част от ежегодния симпозиум на Фед в Джаксън Хол Пауъл каза, че икономиката е достигнала точка, в която вече не се нуждае от толкова много политическа подкрепа.

Това означава, че Фед вероятно ще започне да намалява размера на облигациите, които купува всеки месец, преди края на годината, стига икономическият напредък да продължи. Това обаче не означава, че се задават увеличения на лихвите.

„Изборът на момент и темпът на предстоящото намаляване на покупките на активи няма да имат за цел да носят директен сигнал по отношение на избора на момент за вдигане на лихвените проценти, за което сме формулирали различен и значително по-строг тест“, каза Пауъл в речта си за виртуалната среща на върха.

Той добави, че макар инфлацията да се задържа стабилно около целта на Фед от 2%, „имаме много основа да покрием, за да достигнем максимална заетост“, което е втората цел от двойния мандат на централната банка и е необходима, преди да се пристъпи към повишаване на лихвените проценти.

Пауъл посвети обширна част от речта си, за да обясни защо продължава да смята, че настоящото ускоряване на инфлацията е преходно и в крайна сметка тя ще се забави до целевото ниво.

Фед използва термина „значителен по-нататъшен напредък“ като критерий за това кога ще започне да затяга политиката. Пауъл заяви, че „тестът е преминат“ за инфлацията, като „също има ясен напредък към максимална заетост“. Той посочи, че той и колегите му са се съгласили на заседанието на Федералната комисия за отворения пазар през юли, че „може да е целесъобразно да започнем да намаляваме темповете на покупки на активи тази година“.

Въпросът относно „свиването“ на месечните покупки на облигации за поне 120 млрд. долара задържа вниманието на пазара както за това какво означава на механично ниво, така и за това какво означава, когато Фед ще започне да повишава лихвените проценти.

В опит да съживи икономиката в първите дни на пандемията от Covid-19 Фед намали основния си лихвен процент до почти нула и ускори програмата си за закупуване на облигации, или т. нар. количествено облекчаване, като балансът му сега е близо 8,4 трлн. долара, което е двойно повече от март 2020 г.

На миналогодишната среща на върха в Джаксън Хол, която също се проведе онлайн, Пауъл очерта смела нова инициатива, в която Фед се ангажира с пълна и приобщаваща заетост дори ако това означаваше да позволи инфлацията да скочи за известно време. Критиците твърдят, че тази политика е отчасти причина за настоящия ценови натиск, който достига най-високите нива от около 30 години.

В петък обаче Пауъл защити политиката и подчерта значението на Фед да не предприеме „ненавременни политически ходове“ в отговор на временни икономически промени като тазгодишните движения на инфлацията.

„Днес със значителната слабост на пазара на труда и продължаващата пандемия подобна грешка може да бъде особено вредна“, каза той. „Знаем, че продължителните периоди на безработица могат да означават трайна вреда за работниците и производствения капацитет на икономиката.“

Равнището на безработица в САЩ за юли е 5,4%, което е значително намаление спрямо най-високото ниво от април 2020 г. от 14,8%, но все още отразява пазар на труда, който остава далеч от нивото си отпреди пандемията. През февруари 2020 г. безработицата беше 3,5% и имаше с 6 млн. повече работещи американци.

Пауъл отбеляза, че делта вариантът на коронавируса „представлява краткосрочен риск“ за връщането към пълна заетост, но настоя, че „перспективите са добри за продължителен напредък към максимална заетост“.

Той добави, че някои от факторите, които тласнаха инфлацията към по-високо ниво, започват да отслабват, въпреки че някои регионални председатели на Фед коментираха пред CNBC през последните дни, че виждат траен натиск в своите райони.

„Инфлацията на тези нива, разбира се, е причина за безпокойство. Но тази загриженост е смекчена от редица фактори, които предполагат, че тези повишени показания вероятно ще се окажат временни“, каза Пауъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Тук там има страни, които вдигнаха лихвите. Дано им да ги вдигнат и да се успокои малко положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
А дано, АМА надали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan.r
преди 2 години
ой вейййй
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още