IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ готвят нови санкции срещу Иран заради протестите

Ограниченията се очаква да бъдат срещу Революционната гвардия, за да се избегнат икономически последствия за гражданите

16:24 | 02.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп възнамерява да въведе нови санкции срещу Иран, ако властите в ислямската република потушат насилствено протестите в страната. Това съобщават източници от Вашингтон пред Wall Street Journal.

Според тях новите ограничения ще бъдат въведени като отговор на евентуално нарушаване на човешки права и не е изключено да са насочени срещу Революционната гвардия на Иран, за да може да се сведат до минимум икономическите вреди върху самото иранско население.

Това ще добави нов аспект в сложните отношения между Вашингтон и Техеран, които претърпяха значителна промяна при управлението на Тръмп, който неведнъж е критикувал споразумението за иранската ядрена програма и нарастващото влияние на страната в Близкия изток.

В понеделник държавният глава използва Twitter, за да изрази подкрепата си за демонстрациите в Иран. „Богатството на Иран е заграбвано, наред с човешките права. ВРЕМЕ ЗА ПРОМЯНА!“, написа той.

В същото време категоричната позиция на неговата администрация предизвика дебат за това до каква степен САЩ трябва да реагират на протестите в Иран и дали изразяването на американската подкрепа за демонстрантите ще донесе повече ползи или повече вреди, посочва още Wall Street Journal. 

„Ние насърчаваме всички страни по света публично да осъдят насилието на правителството и да подкрепят законните, основни права на протестиращите“, заяви по-рано в интервю директорът на държавния департамент за политическо планиране Браян Хук.

В опит да мобилизират международната подкрепа за американската позиция служители в администрацията на САЩ работят по съвместно изявление с Великобритания, Франция, Германия и Италия, което ще призовава Техеран да уважава гражданските права на протестиращите и да не използва насилие срещу тях.

Според източници на вестника Вашингтон ще предприеме и действия в рамките на ООН идните дни.

„Активно събираме всякаква информация за нарушаване на човешки права срещу мирно протестиращи в Иран“, заяви още в своето изказване Хук.

В същото време някои съюзници на САЩ вече заявиха своята позиция във връзка със събитията в ислямската република. Британският външен министър Борис Джонсън заяви в неделя, че наблюдава случващото се в страната „с притеснение“.

В понеделник германският му колега Зигмар Габриел призова Техеран да „уважава свободата на събиране на демонстриращите и тяхното право да изразяват мнението си свободно и мирно“. Говорителката на върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Катрин Рей също заяви, че ЕС очаква правата на протестиращите да бъдат спазени.

В същото време стана ясно, че 21 души са загинали по време на гражданското недоволство в Иран – най-мащабното от 2009 г. насам. Само в събота са арестувани 450 души, като все още няма данни за броя им от началото на протестите в четвъртък, съобщава британският в. Guardian.

Според иранския върховен лидер аятолах Али Хаменей отговорни за случващото се в страната са противниците й. „Враговете на Иран използват всички средства в арсенала си, включително пари, оръжия и политическа и разузнавателна подкрепа, за да създават координирано проблеми“, каза той в първия си официален коментар от началото на недоволството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още