Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Сенатът прие знаковия пакет стимули на Джо Байдън

Демократите се надяват мерките да бъдат окончателно подписани като закон другата седмица

Сенатът прие знаковия пакет стимули на Джо Байдън

Снимка: Bloomberg L.P.

Програмата за стимули на американския президент Джо Байдън за 1,9 трлн. долара бе приета от Сената с 50 на 49 гласа в събота, след над 25-часов маратон на гласуване, който бе завършен едва след решаването на вътрешнопартиен спор на демократите, съобщава Bloomberg.

Мярката, наречена Американски план за спасение, сега се връща обратно в Камарата на представителите, като демократите се надяват тя да стане закон следващата седмица, превръщайки се в първата законодателна победа на Байдън.

Но заради промени, направени в Сената, за да могат да бъдат удовлетворени умерените демократи, не е ясно дали ще са необходими още преговори с по-прогресивните им колеги, за да мине сделката повторно в Камарата.

Проектът на демократите стоя в Сената близо 12 часа в петък.

Още по темата

В крайна сметка бе постигнато споразумение, което ограничава достъпа на американците с по-високи доходи до директните плащания от 1400 долара, както и разширяването на помощите при безработица. Проектът е двоен по размер на стимулите от ерата на Обама и надвишава много от по-ранните очаквания на Wall Street за това колко голям пакет могат да приемат демократите с най-минималната преднина.

Законопроектът също така предвижда и най-голямото увеличение на обхвата на здравната система от Закона за достъпната грижа, временен план за намаляване на детската бедност и други. В допълнение щатски и регионални администрации и училища ще получат средства, които демократите се надяват да ускорят икономическото възстановяване преди следващите междинни избори през 2022 г.

На фона на разединените демократи опозиция дадоха единните републиканци. Според тях голяма част от мерките са ненужни, като се имат предвид подобряващите се икономически индикатори като по-добрите от очакваното данни за работните места. За републиканците предложенията носят риск и за дългосрочното здраве на икономиката заради все по-раздутия бюджетен дефицит на САЩ. Според Бюджетната служба на Конгреса дефицитът ще достигне 2,3 трлн. долара тази година, преди новите мерки да добавят 1,2 трлн. повече към общия тотал за фискалната 2021 г.

„Сенатът никога не е харчил 2 трлн. долара по по-произволен начин“, заяви лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл.

По време на гласуването вицепрезидентът Камала Харис не бе необходимо да даде гласа си, тъй като трагично стечение на обстоятелствата бе в полза на демократите. Републиканецът от Аляска Дан Съливън трябваше да се върне в родния си щат, за да присъства на погребението на покойния си тъст. Това остави неговите съпартийци 49 на брой.

В рамките на мерките 1400 долара ще получат всички американци, които печелят по-малко от 75 хил. долара и двойки, които изкарват по-малко от 150 хил. долара на база данъчните им декларации от 2019 г. или 2020 г. мярката бе отменена за хората с доходи от 80 хил. долара годишно и двойките с 160 хил. долара годишно

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 1 месец
Това ще бъдат 2 трилиона изхарчени, за да няма гладни бунтове. Без иновации, без реформи, без поглед в бъдещето. Нов дълг като ремарке закачено за и без това огромното бреме, което се натрупа в последните десетилетия. Това са отчаяни мерки за крепене на 'възстановяващата' се американска икономика, която ще повлече целият свят след нея ... към дъното.
2
 
4
 
1
преди 1 месец
„Сенатът никога не е харчил 2 трлн. долара по по-произволен начин"
На мен ми идва в главата едно по-директно определение-харчи като пиян моряк в бардак.Значи за 2021 год се оформя нов дефицит от 4 трлн $, който ще бъде финансиран от нов дълг.И за да не се допусне прекалено покачване на лихвените проценти този нов дълг ще бъде изкупен основно от Федералният резерв с новоемитирани долари.
При подобно развитие на ситуацията никой не трябва да се учудва ,ако биткойн достигне 100000$ до края на годината.

Още от САЩ
Американски бизнес групи защитават патентите за коронавирусните ваксини