IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сезонът на отчетите и инфлацията объркват индексите на Wall Street*

На стоковите пазари цената на петрола се свива осезаемо с по над процент и за двата водещи сорта

17:50 | 13.10.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в сряда разнопосочно, докато инвеститорите анализират нова порция данни за инфлацията и началото на сезона на отчетите.

Широкият измерител S&P 500 се свива с 0,2%. От своя страна индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с над 140 пункта (0,4%). Ръст обаче записва технологичният бенчмарк Nasdaq Composite, който напредва с 0,3%.

По-рано през деня стана ясно, че цените, плащани от американските потребители, са се повишили през септември с повече от прогнозираното, възобновявайки по-бързия темп на растеж и подчертавайки продължителността на инфлационния натиск в икономиката, предава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% спрямо август, показват данни на министерството на труда от сряда. Спрямо година по-рано индексът бележи растеж от 5,4%, което се равнява на най-големия годишен ръст от 2008 г. насам. Без волатилните хранителни продукти и енергията т.нар. основна инфлация се е ускорила до 0,2% на месечна база.

В сряда започна и новият сезон на отчетите с данни от JPMorgan Chase. Тримесечната печалба на американската банка се оказа по-добра от очакваното, но въпреки това акциите ѝ поевтиняват с 2,3%.

Delta Air Lines също представи данни преди началото на борсовата сесия. Компанията също отчете по-добри от очакваното приходи, като това е първата тримесечна печалба без федерална помощ от началото на пандемията. Въпреки това превозвачът предупреди, че високите разходи за гориво и др. ще окажат натиск върху печалбата за четвъртото тримесечие. Акциите на компанията поевтиняват с 4%.

В четвъртък сезонът на отчетите ще продължи с данни от Bank of America, Morgan Stanley, Citigroup, Wells Fargo и Walgreens Boots Alliance.

Книжата на Apple също поевтиняват в сряда с 1,2%, след като Bloomberg News съобщи, че е вероятно компанията да свие производството на iPhone 13 заради недостиг на чипове.

По-късно през деня се очаква и протоколът от последната среща на ръководството на Федералния резерв през септември. Инвеститорите ще гледат за насоки за това кога може да започне очакваното затягане на паричната политика.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се понижава до съответно 1,545% и 2,049%.

Доларовият индекс от своя страна също се понижава с 0,3% до 94,25%.

На стоковите пазари цената на петрола се свива осезаемо. Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 1,2% до 82,46 долара да барел, а тези върху сорта WTI с 1,3% до 79,62 долара за барел.

Златото поскъпва силно с 1,1% до 1779,3 долара за трйунция.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още