IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп иска да се срещне със своя разобличител

Въпросният сътрудник е поставен под федерална защита, тъй като се опасява за своята сигурност

08:22 | 30.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в неделя, че иска да се срещне със сътрудника на разузнаването, който е написал жалбата за телефонния му разговор през юли с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Bloomberg.

“Като всеки американец аз заслужавам да се срещна с моя обвинител, особено когато този обвинител, така нареченият "разобличител", е представил един безукорен разговор с чуждестранен лидер по изцяло некоректен и лъжлив начин", написа Тръмп в Twitter.

В серия от туитове американският президент поиска да се срещне с всички източници, които са предоставили информация на разобличителя. Тръмп поиска също конгресмен Адам Шиф (демократ от щата Калифорния), който е председател на комисията по разузнаване в Камарата на представителите, да бъде разпитан за измама и държавна измяна. "Този човек шпионирал ли е президента на САЩ?", попита в туит Тръмп и допълни: "Сериозни последици".

Изявленията на Тръмп се случват няколко дни, след като демократите започнаха разследване, което може да доведе до импийчмънт на президента републиканец. В центъра на разследването е жалба на разобличител, в която се твърди, че Тръмп е опитал да окаже натиск на Украйна да разследва дейността на сина на бившия американски вицепрезидент Джо Байдън в замяна на финансова и военна помощ за Киев. Демократът Байдън в момента е най-вероятният конкурент на Тръмп на предстоящите през ноември 2020 г. президентски избори.

Разобличителят е от средите на американското разузнаване, но неговата или нейната самоличност остава неизвестна.

Телевизия CBS съобщи, че въпросният сътрудник е поставен под федерална защита, тъй като се опасява за своята сигурност.

Привърженици на президента на САЩ Доналд Тръмп се появиха в неделя по няколко телевизионни канала, за да защитят Тръмп от обвиненията.

Руди Джулиани - личният адвокат на Тръмп и централна фигура в скандала, продължи да разпространява непотвърдена информация, според която бившият вицепрезидент Джо Байдън е оказвал натиск за отстраняване на украински прокурор, за да защити сина си. Джулиани каза, че няма да сътрудничи на конгресмена Адам Шиф без изричното съгласие на Тръмп.

Съветникът по политическите въпроси на Тръмп - Стивън Милър, постави под въпрос почтеността на разобличителя, наричайки го "агент на дълбоката държава".

Председателят на комисията по разузнаване Адам Шиф пък заяви, че Конгресът е решен да получи достъп до разговорите на президента Тръмп с руския държавен глава Владимир Путин и с други световни лидери, като се позова на опасения, че президентът републиканец може да е застрашил националната сигурност.

БТА

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
И ако се срещне какво? Ще го бие ли, ще го псува ли, ще го заплашва да си оттегли обвиненията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
Petar2015
преди 4 години
Да видим сега демокрацията в действие... дали работи еднакво за всички или избирателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още