IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: Можем да ползваме стратегическите петролни резерви

Американските власти не изключват и забрана за износа на суров петрол

08:37 | 07.10.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Постоянно високите цени на петрола родиха в САЩ идеята за рядка мярка за самозащита. Правителството на Вашингтон обсъжда използването на стратегическия петролен резерв на страната. Складовете бяха създадени след световната петролна криза през 1973 г. Общият запас  от нефт може да задоволи нуждите на страната от петрол в продължение на 35 дни.

Последният път, когато САЩ посегнаха на тези резерви, беше през 2011 г., когато ураганът Катрина временно спря производството на петрол в Мексиканския залив и в резултат цената на петрола се повиши до повече от 70 долара за барел. Тогава администрацията на Барак Обама посегтна към този план, за да понижи цената. 

Американският министър на енергетиката Дженифър Гранхолм твърди според Financial Times, че „всички инструменти са на масата“. Тя не изключва забрана за износа на суров петрол, съобщи FT. "Това е инструмент, който не сме ползвали досега, но е инструмент". 

Стратегическият петролен резерв, разположен близо до Мексиканския залив, е най-големият запас от суров петрол в света. Управляван от Министерството на енергетиката на САЩ, резервът съдържа 617,8 млн. барела петрол към миналата седмица - което може да задоволи за месец търсенето на петролни продукти в САЩ.

Износът на суров петрол от САЩ е неограничен, откакто Конгресът отмени федералните ограничения през 2015 г.

В понеделник групата производители на петрол от ОПЕК+ пренебрегна молбите на правителството на САЩ да увеличи производството по-бързо, отколкото групата вече беше планирала. Вместо това запази планове да пуска на пазара още 400 000 барела дневно на пазара през ноември, част от постепенното отказване спрямо миналогодишните съкращения на доставките.

Решението на ОПЕК+ беше удар за Белия дом, който поиска по -бързо увеличение. Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, повдигна въпроса по време на неотдавнашно посещение до ОПЕК в Саудитска Арабия.

Гранхолм каза, че САЩ са разочаровани и че „всички се надяваха, че ще бъдат предоставени допълнителни доставки, така че цените да не се вдигат“.

Джен Псаки, прессекретар на Белия дом, отказа по-късно да коментира евентуално освобождаване на петролни резерви, но заяви, че администрацията „непрекъснато следи“ пазара и „ще се стреми да предприеме допълнителни стъпки, ако е необходимо“. Фючърсите върху суровия петрол в САЩ паднаха с 2,5% до под 77 долара за барел, след като FT за първи път написа за коментарите на забележките.

Енергийният министър каза освен това, че САЩ правят „всичко възможно“, за да се справят с ограничените доставки на природен газ, които изстреляха нагоре цените в Европа и Азия, включително разглеждане на обвинения за „манипулиране на пазара“ от страна на Русия.

Междувременно износът от руската „Газпром“ за Европа през първите девет месеца на годината е бил близо до рекордно високите стойности, твърди компанията. Ако това темпо се запази през останалата част от 2021 г., това ще бъде рекордна година, заяви руският президент Владимир Путин на енергийна среща в сряда. Според някои европейски представители по-ниските от очакваните доставки от Русия, най-големият доставчик в региона, са били основна причина за кризата на Стария континент.

Данните на Energy Information Administration от сряда показват, че запасите от суров петрол са се увеличили с 2,35 милиона барела през миналата седмица, повече от отчетеното увеличение на предлагането от финансирания от индустрията American Petroleum Institute. Данните показват също, че износът на суров петрол в САЩ е спаднал за първи път от месец, докато общият нетен внос на петрол се е повишил до най-високото си ниво от август 2019 г.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 6
zelka007
преди 2 години
отвори приказка за шистаци , са пак на пАтоци се връщаш ... :))) ... нещо много ти блуждае мисълта ... концентрирай се ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
вие по варна сте промити мозъци. само *** сте се събрали ... незнам с кво ви облъчват, ама работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
0pk
преди 2 години
Ем ний тука по варненско тъкмо да станем на паток с хъбче, *** го отмениха американските ни приятели та сега се очертава или по триилядо да го прекупуваме или да се топлим на дръвца. А ти лицемерно ше ми обясняваш какво сме нямалаи, ае бегай да събираш слънчева радиация :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
вие нали сте на пАтоци с хъбове към тех като придатък . кво ви грее шистовият газ ... ?! ... който м/у другото гони рекорд по производство тази година в хамерика , а за догодина ще го счупи и него ... некой нещо да ви е длъжен туканка ... ?! ... да имате терминалче или конекторче ... ?! ... ми немате , чекай парното да го думнат с 50% от 1 януари , да поздравлявате вовата и да лъскате паметника на свободата , че за догодина знае ли се ... :))) ... да цените това което имате ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
0pk
преди 2 години
Що така нищо не пишат за шистовата революция? Няма ли шистака пак да спасява положението при тия цени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още