IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ByteDance е на път да генерира над 27 млрд. долара рекламни приходи в Китай

TikTok не е основният източник на приходи за популярната компания

22:39 | 11.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Brent Lewin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Собственикът на TikTok – ByteDance, е на път да генерира поне 180 млрд. юана (27,2 млрд. долара) рекламни приходи в Китай тази година. Това ще затвърди втората ѝ позиция на китайския пазар на дигитална реклама, твърдят двама източници на Ройтерс, запознати с въпроса.

Целта за общите приходи на компанията за 2020 г. е за 30 млрд. долара, по-рано писа Ройтерс, което означава, че рекламните приходи на ByteDance в Китай, която са съществена част от общите приходи, отговарят на плана ѝ.

Въпреки че TikTok е услугата, с която ByteDance е най-популярна по света, приложението носи малка част от общите приходи на компанията. Douyin, китайската версия на TikTok, допринася за близо 60% от рекламните приходи, следвана от агрегатора на новини Toutiao с 20% и платформата за по-дълги видеа Xigua – с под 3%, сочи информация от източниците.

ByteDance отказва да коментира въпроса.

Тя е една от малкото китайски компании, които са толкова популярни по света, но в момента се бори с Вашингтон във връзка с опитите на Съединените щати да я накарат да продаде американските си операции, тъй като администрацията на Доналд Тръмп обяви, че има притеснения за националната сигурност. Последното е свързано с факта, че TikTok има достъп до данните на над 100 млн. американски потребители.

ByteDance изпревари Baidu и се превърна във втория по големина играч на рекламния пазар в Китай през първата половина на 2019 г., привличайки 23% (7,6 млрд. долара) от общите рекламни разходи в страната, сочат данни на консултантската компания R3. Alibaba Group е на първо място със своите 10,9 млрд. долара, или 33%.

Тази година разликата между ByteDance и Alibaba е скъсена, твърди втори източник. Въпреки че ByteDance не разкрива рекламните си приходи за 2019 г., Ройтерс писа, че е генерирала 16 млрд. долара за периода.

Докато продължава да работи за осъществяването на глобалните си амбиции, ByteDance планира да увеличи инвестициите си в три бизнес приоритета през следващата година – електронната търговия, търсачките и дългите видеа, допълва източникът.

Идеята на компанията е да инвестира общо 10 млрд. юана в Xigua през 2021 г., нейното приложение за дълги видеа, за да увеличи броя на дневно активните потребители до над 100 млн., посочва първият източник.

Платформата за онлайн търговия Douyin, един от най-бързо растящите сектори в компанията, се очаква да достигне около 150 млрд. юана брутен обем на продадените стоки тази година, според двамата източници, които са пожелали да останат анонимни.

Междувременно ByteDance води преговори с инвеститори за набирането на 2 млрд. долара в рамките на нов финансов кръг, който ще я оцени на 180 млрд. долара. Това ще е двойно повече спрямо стойността ѝ след последния ѝ подобен кръг, проведен преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още