IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ предприемат спешни действия заради мащабна хакерска атака

Пробив в популярен софтуер за управление на ИТ мрежи и системи е засегнал хиляди негови потребители, включително и американски федерални агенции

16:54 | 14.12.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

САЩ са издали спешно предупреждение, след като е разкрито, че хакери са ударили софтуер, използван от почти всички компании от Fortune 500 и множество федерални агенции, за да получат достъп до сигурни ИТ системи, съобщава FT.

Стотици хиляди организации по целия свят използват платформата Orion на SolarWinds. Отделът за киберсигурност на Агенцията по сигурността е наредил на всички федерални агенции да спрат да използват платформата, която се прилага от ИТ отделите за наблюдение и управление на техните мрежи и системи.

FireEye, водеща компания за киберсигурност, която заяви, че е станала жертва на хакването миналата седмица, посочва, че вече е открила „многобройни“ други жертви, включително „правителствени, консултантски, технологични, телекомуникационни и добивни предприятия в Северна Америка, Европа, Азия и Близкия изток".

Компанията за киберсигурност смята, че хакерската кампания „може да е започнала още през пролетта на 2020 г. и в момента продължава“, след като хакерите са успели да вмъкнат зловреден софтуер в софтуерните актуализации на SolarWinds.

Както FireEye, така и SolarWinds предполагат, че откритите от тях досега нарушения са разчитали на ръчни, персонализирани атаки. Това предполага, че не всички от 275-те хил. организации, използващи SolarWinds в световен мащаб, са били засегнати.

В САЩ Съветът за национална сигурност заяви, че „предприема всички необходими стъпки за идентифициране и отстраняване на всички възможни проблеми, свързани с тази ситуация“.

Британският национален център за киберсигурност, клон на разузнавателната агенция GCHQ, заяви в понеделник, че „работи в тясно сътрудничество“ с FireEye и международни партньори по инцидента, като прави и пълна оценка на въздействието на Обединеното кралство.

През почивните дни американското търговско министерство потвърди, че е пострадало от „пробив в едно от нашите бюра“. Ведомството е поискало от Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата и ФБР да разследват случая.

Имаше и съобщения, че Министерството на финансите на САЩ е станало жертва на пробива.

Washington Post съобщи в неделя, че атаката се проследява до една от двете руски държавни хакерски групировки, насочени към сървърите на Демократичния национален комитет преди президентските избори през 2016 г. Това е кампанията, за която американските разузнавачи смятат, че е имала за цел да предотврати победа на Хилари Клинтън тогава.

Групата - която е известна като Cozy Bear или APT29, наскоро направи опит за кражба на изследвания за коронавирусни ваксини в САЩ, Великобритания и Канада, както обявиха властите в тези страни през лятото.

Правителствените служители не коментират потенциалната връзка между групата и последните атаки, но Пентагонът предупреди по-рано този месец, че финансираните от държавата руски хакери се насочват към уязвимост, която им позволява да имат достъп до правителствени мрежи.      

В изявление във Facebook руското посолство в САЩ казва, че твърденията за руско участие са „неоснователни“. Посолството допълва: „Русия не извършва нападателни операции в кибер среда“.

SolarWinds посочва в изявление, че е „наясно с потенциална уязвимост“ при актуализации на някои от продуктите си, пуснати между март и юни тази година, и че в момента участва в разследване с FireEye, ФБР и други правоприлагащи органи. Компанията засега не уточнява колко широко разпространени са проблемите или колко от нейните клиенти са засегнати от атаката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Нали трябва да се намират на работа в Агенцията по сигурността и да оправдават заплатите си.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Копейнишки мижитyрки се събрали отдолу да си дрънкат глупости и да се лайкват един друг.Каква перверзия.Ами като не ви харесва сайта - напускайте бе, сkотове, к'во търсите тук??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Хакнаха ги яко !!!!!!!!!!!Републиканците от Тексас искат излизане от САЩ или друг съюз,който да зачита конституцията!Даже главният републиканец на Тексас е църен. Ти да видиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
прехраната им идва оттам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
sgg211
преди 3 години
За това сайтче важното е в максимален брой статии да се пише, че Русия е виновна за нещо. Фактите тук нямат никакво значение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
хакерите тоя път бяха във Франкфурт ... и ядоха дървото , ама вие не знаете нищо , нали ?! : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още