IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на петрола се повишават след по-висок от очаквания спад на запасите*

Петролът приключи сесията във вторник на червена територия заради спекулациите, че удареният от санкции износ от Иран може да се върне на пазара

09:51 | 11.09.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в сряда, след като стана ясно, че запасите от суров петрол са намалели с над два пъти повече от прогнозата на анализаторите, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI поскъпват с 0,71% до 57,81 долара за барел за доставка през октомври. Сортът Брент отчита ръст в цената си с 0,67% до 62,80 долара за барел за доставка през ноември.

Петролът приключи сесията във вторник на червена територия заради спекулациите, че удареният от санкции износ от Иран може да се върне на пазара, след като американският президент Доналд Тръмп уволни съветника си по националната сигурност Джон Болтън. Болтън е човек, който би се противопоставил на преговори с Иран.

Цените на „черното злато“ обаче се възстановиха благодарение на данните на Американския петролен институт за сериозно намаляване на запасите от суров петрол в САЩ със 7,2 млн. барела до 421,9 млн. барела през седмицата, приключваща на 6 септември. За сравнение, анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха понижение с 2,7 млн. барела.

Запасите от бензин са спаднали с 4,5 млн. барела спрямо очакванията на анализаторите за свиване с 847 хил. барела.
Междувременно новият министър на енергетиката на Саудитска Арабия заяви, че петролната политика на кралството няма да се променя и ще бъде поддържано споразумението с другите производители за ограничаване на производството с 1,2 млн. барела на ден.

На стоковите пазари златото поскъпна с 0,16% до 1501,60 долара за тройунция, Останалите метали също се търгуват на зелена територия.

Доларовият индекс, измерващ силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повишава с 0,05% до 98,37 пункта. Доларът поскъпва с 0,27% спрямо йената до 107,83 йени. Австралийският долар се търгува с преднина от 0,22% спрямо американския до 0,6876 долара.

*Информацията е актуална към 9:21 часа
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още