IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна в очакване на спад на запасите в САЩ*

Пазарът е подкрепен от прогнозираното намаление на запасите и обещанието на новия американски президент за допълнителни стимули

10:23 | 12.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават във вторник поради очакванията за намаляване на запасите от суров петрол в САЩ за пета поредна седмица, но инвеститорите се притесняват от нарастването на случаите на коронавирус в световен мащаб, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,61% до 56 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол (WTI) повишават цената си с 0,73% до 52,63 долара за барел.*

„Мисля, че пазарът бързо ще стигне до заключението, че вчерашното умерено отстъпление в цената, при условие че разпространението на вируса в Китай продължава да бъде слабо, е само сигнал на радара“, заяви Стивън Инес, главен световен пазарен стратег в Axi, позовавайки се на перспективата за по-големи икономически стимули в САЩ.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън, който встъпва в длъжност на 20 януари, със своята Демократическа партия, контролираща и двете камари на Конгреса, обеща „трилиони“ допълнителни разходи за облекчаване на последствията от пандемията.

Запасите от суров петрол в САЩ вероятно са намалели за пета поредна седмица, показа предварителното проучване на Ройтерс в понеделник.

Анкетата е проведена, преди да излязат данните на Американския петролен институт, които се очакват по-късно днес, и тези на Администрацията за енергийна информация (EIA), статистическия отдел на Министерството на енергетиката на САЩ, планирани за сряда.

Брентът може да поскъпне до 65 долара за барел до лятото на 2021 г., предвиждат Goldman Sachs, като цената се очаква да бъде подкрепена от саудитските съкращения в добива и последиците от смяната на властта за демократите в САЩ. Преди това инвестиционната банка прогнозираше, че цената на петрола ще достигне 65 долара до края на годината.

В същото време случаите на коронавирус в глобален мащаб са надхвърлили 90 милиона в понеделник, докато страните по света се опитват да набавят ваксини и продължават да разширяват или възстановяват блокадите, за да ограничат разпространението на новия щам на вируса.

В Азия Япония планира да разшири извънредното положение извън столицата си Токио, за да спре разпространението на COVID-19, докато Китай започна ограничения на движението в някои части на страната.

*Информацията е актуална към 09:55 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:17 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още