Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Свят

Къде се насочват японските инвестиции в България

Стратегическото партньорство между ЕС и Япония ще се отрази благоприятно на нашите фирми, прогнозира Георги Стоев от Българо-японския съвет при БТПП

Къде се насочват японските инвестиции в България

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Японските компании винаги са имали подчертан интерес към потенциала на българските софтуерни дружества и компонентната база, която те биха могли да развият с тяхно съдействие. Основният им интерес за инвестиции у нас обаче остава насочен към автомобилния сектор и селскостопанските стоки. Това обясни Георги Стоев, зам.-председател на Българо-японския съвет при БТПП, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Стоев коментира развитието на отношенията между Европейския съюз и Япония, като отбеляза, че договорът за икономическо партньорство между тях е вече в сила, предстои ратификацията от страните членки на блока и на този за стратегическо партньорство.

„Това е един много сериозен тласък за търговските отношения между Брюксел и Токио. Той дава много добри възможности и за нашите фирми“, прогнозира зам.-председателят на Българо-японския съвет при БТПП.

Друга тема, на която Стоев се спря, е отражението на Brexit върху японските инвестиции във Великобритания.

„Японският бизнес е инвестирал много в Кралството, той има години история там. Неяснотите около процеса създадоха големи притеснения за много компании, част от тях потърсиха начини за преместване на дейността си, някои вече го направиха“, коментира ситуацията експертът.

Според него усилията на САЩ за сближаване с азиатската страна биха могли да засилят глобалната икономическа активност и не са заплаха за ЕС.

„Добрите отношения между Вашингтон и Токио винаги са били във фокуса на вниманието на цяла Азия. До някаква степен те са гаранция за икономическата свобода и доброто сътрудничество между регионите на САЩ, Азия и Европа“, смята Георги Стоев.

Вижте повече от разговора във видео материала.

гледано: 3739   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Свят
Кадър на деня за 19 септември