IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Изборът на нов председател на КФН се опорочава умишлено

Недопустимо е за държава членка на ЕС да бави избора на ръководители на легитимни органи, коментира Румен Гечев от БСП пред Bloomberg TV Bulgaria

22:51 | 21.07.16 г. 4
Кадиев: Изборът на нов председател на КФН се опорочава умишлено

Процедурата за избор на нов председател на Комисията за финансов надзор (КФН) е умишлено опорочена от ГЕРБ по начина, по който беше направено и с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Това коментира независимият депутат Георги Кадиев в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria.

Съгласно правилника на парламента срокът за издигане на номинации е 14 дни. Със специално решение на парламента се приема този период да бъде съкратен до 5 дни (2 от които неработни), обясни депутатът.

Резултатът е показателен, а именно наличието на един единствен кандидат, посочи Кадиев. Според него умишлено се слагат пречки пред издигането на други кандидати.

Всичко е в ръцете на Конституционния съд, който може да отмени цялата процедура, коментира още той.

В предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria депутатът от БСП Лява България Румен Гечев посочи, че е недопустимо за една демократична държава членка на Европейския съюз (ЕС) да се забавя избора на ръководство на легитимни органи след изтичане на мандата на ръководствата им. 

По думите му сериозен проблем е нарушението на правилата на парламента. Срокът за подаване на номинации за председател на КФН беше 5 дни вместо записаните в правилника на Народното събрание 14. 

Припомняме, че мандатът на председателя на КФН Стоян Мавродиев изтече в средата на миналия месец. Новият председател на финансовия регулатор трябваше да е избран още преди това, но процедурата се забави и депутатите я ускориха, за да приключи избора до края на този месец.

Можете да видите разговора с Георги Кадиев тук:

Можете да проследите разговора с Румен Гечев тук: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
А ами ТИЯ ВСИЧКИТЕ СА СЪС АМНЕЗИЯ, АМИ ТАКИВА ЕМИСИИ КАТО ЕНЕРГОНИ 500 000 МЛН. БРОЙКИ, СМЯХ .. АМИ ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА БИВШИТЕ ЧЕРВЕНИ ХОЛДИНГИ . ПЪЛЕН ЦИРК .. ХОЛДИНГИТЕ НА ПАРТИЯТА МАЙКА ЛИ??? ТАКИВА СТОТИН МИЛИОНА БРОЙКИ АКЦИИ ИМА НА ЗАПАДНИТЕ КАПИТАЛОВИ ПАЗАРИ НЕ И НА ТАЗИ ПАРАЗИТНА БОРСА... КАТО ОФШОРНА Е .. ПЪЛЕН ЦИРК!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
i_hristov
преди 7 години
Не че нещо, ама като се обжалва процедурата пред Конституционния съд, това не я ли забавя допълнително? Няма много логика в това, което казват от БСП, защото реално в момента те забавят процедурата така, но пък прехвърлят вината на други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
smarti
преди 7 години
ясно, и на вас Стоянчо ви е регистрирал офшорки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
smarti
преди 7 години
ясно, и на вас Стоянчо ви е регистрирал офшорки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още