IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли по-строги проверки по външните граници на Шенген

Франция настоява за по-строги и систематични проверки на личните документи

08:43 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Предложенията предвиждат&nbsp;много по-строги и систематични проверки на личните документи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Предложенията предвиждат много по-строги и систематични проверки на личните документи. Снимка: Ройтерс

Европейските граждани ще бъдат изправени пред много по-строги и систематични проверки на личните документи при напускане или влизане в свободната за пътуване Шенгенска зона в Европа от 26 държави. Това поне предвиждат нови искания на Франция към партньорите ѝ след атаките в Париж, пише Тhe Guardian.

Ако бъдат приети от европейските министри на вътрешните работи при срещата им в петък, френските искания ще засегнат значително британците, пътуващи към и от континента, защото мерките ще се прилагат не за вътрешните, а за външните граници на Шенген, от който Великобритания не е част. 



В исканията, описани в три страници, с които вестник Тhe Guardian разполага, и подготвени от френското правителство за срещата в петък на вътрешните министри, се призовава за приемане на мерки за информация за всички пътуващи по въздух вътре в ЕС, пакет мерки срещу продажбата и търговията с оръжия, следене на паричните трансакции и ограничаване на средствата за разплащане в брой, както и за по-сериозен обмен на разузнавателна информация в ЕС. 

Междувременно в сряда стана ясно, че Холандия обмисля възможността за създаване на нова зона за граничен контрол в сътрудничество с няколко държави, които в момента са част от Шенген. Зоната ще функционира по подобие на Шенгенската зона. Очакванията са в нея да влязат Белгия, Холандия, Люксембург, Германия и Австрия. Тези държави имат традиционно големи мюсюлмански общности и са крайната дестинация на огромната част на потока от бежанци в Европа. Има сведения и че техни граждани са вербувани и воюват на страната на „Ислямска държава“.

Според разпространената информация правителството на Холандия вече е провело обсъждания въпроса за новата зона. Предвижда се външната й граница да бъде охранявана, а за да се предотврати влизане на кандидати за убежище без паспорти, се планира да бъде въведен паспортен контрол.

Повече по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още