IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангелкова не очаква провал на летния сезон заради спада на руски туристи

Рано е да се правят категорични прогнози, каза министърът на туризма

11:33 | 23.03.15 г.
Ангелкова не очаква провал на летния сезон заради спада на руски туристи

Не бих казала, че ни чака провал на летния сезон, по-скоро той ще бъде труден и изпълнен с предизвикателства. Не сме поставени в ситуация пред провал, амбицирани сме да обединим усилия, така че летният сезон да бъде успешен. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред bTV.

Тя посочи, че още е много рано да се правят категорични прогнози за очаквания спад и уточни, че към момента представителите на туристическия бранш се разминават в прогнозите си за очакван спад на руски и украински туристи. Очакванията им варират от 40% до 80%, каза Ангелкова.

Прогнозите на министерството, които са временни, са за спад между 30 и 40%, допълни тя.

Иван Кирязов от асоциацията на туроператорите у нас коментира, че спадът е осезаем и се движи около 50 процента от трите пазара – Русия, Украйна и Беларус. На току-що приключилото изложение в Москва е станало ясно, че програмите за България от тези пазари липсват, няма яснота и по чартърната програма, което по думите му не се е случвало досега.

От бранша предлагат като спешни мерки подсилване на консулствата в Русия, Украйна и Беларус с кадри, изравняване на визовия режим като цени на Беларус с Украйна, безплатно издаване на визи за лица до 18 години. В отговор Ангелкова посочи, че процедурите вече са стартирани, а намалението на цените на визите зависи от ЕС, но се работи в тази посока.

„Браншът трябва да се обедини, за да се използват средствата от Европейския съюз, да се подобри качеството на продукта“, коментира още по темата Ангелкова пред БНР.

„Нашият туристически пазар не е само Украйна и Русия и отливът на туристи не зависи от България, нито е причинен от България“, напомни тя.

Министърът на туризма повтори междинните данни на ведомството, споед които има засилен интерес в момента от страна на Германия - с 5% е ръстът спрямо миналата година, Полша – 6-7%, Франция - 4-5%, Литва и Латвия с около 40%, а от съседните ни страни повишението е средно с между 5 и 10%.

"Туристическият бранш е на сто процента частен. Пакетите се определят от бранша, не от държавата. Ние, където можем да помагаме – ще го направим", категорична бе Николина Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още