IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Българските власти не са ни уведомили за блокадата на границата*

По думите на министъра на външните работи Даниел Митов обаче процедурата е задействана

11:52 | 03.02.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Българските власти не са ни уведомили за блокадата на границата*

До момента все още Европейската комисия не е получила уведомление от българските власти за проблемите със свободното движение през границата с Гърция, съобщиха за БНР от институцията. 

В Брюксел не е пристигнало писмо относно блокадата на граничните пунктове между България и Гърция, отговорили на запитването ни от Европейската комисия.

Вчера министърът на външните работи Даниел Митов съобщи, че правителството подготвя съответната комуникация, за да поиска намесата на Комисията, ако се налага.

„Използваме всички инструменти, с които разполагаме – информираме Брюксел", заяви днес Митов пред „Нова телевизия

Още в петък българският посланик в Атина се е срещнал с министъра на обществения ред на Гърция заради блокадите, каза още Митов.

Според европейския регламент за функционирането на вътрешния пазар България трябва „незабавно“ да уведоми Еврокомисията за това, че има сериозни пречки за свободното движение на стоки между държавите-членки.

Процедурата след това изисква Гърция да докладва в най-кратък срок за ситуацията и за предприетите действия от гръцките власти.

Ако ЕК прецени, че наистина се нарушава принципът на свободно движение, тя може да изисква от гръцкото правителство да вземе всички необходими мерки за премахване на посочената пречка в срок, който тя определя. След това Атина ще има 5 работни дни време за отговор, в който да потвърди действията си или да оспори критиките.

Припомням, че блокадата на граничните пунктове с Гърция от недоволни гръцки фермери продължава трети ден.

Премиерът на България Бойко Борисов също призова гръцкия министър-председател Алексис Ципрас да бъде осигурен коридор за транзитни превози.

Според цитирания от Bloomerg TV Bulgaria Миролюб Столарски, председател на БАСАТ (Българска Асоциация на Сдруженията в Автомобилния Транспорт), загубите, които търпи всеки един български камион в задръстването, образувано на границата заради блокадата на гръцките фермери, „възлизат на стойност от 150-500 евро на камион в зависимост от товара и срока на изпълнение“.

Проблемът с гръцката блокада по граничните пунктове е сериозен и щетите са големи, коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова в отговор на въпрос по време на днешния блиц контрол за мерките, които държавата предприема относно гръцката блокада.

Тя увери, че кабинетът работи в две посоки - на организационно ниво, така че във вътрешността на страната да се пренасочват превозвачите към други пунктове, и чрез дипломацията – премиерът е провел разговор с Алексис Ципрас, а Даниел Митов е във връзка с гръцките власти, които уверяват, че ще предотвратят разрастването на стачката.

За съжаление няма как да се получи обективна информация от гръцката страна, каза Бъчварова. Няма и с кого да бъдат проведени официални преговори, посочи тя пред депутатите.

Ситуацията се следи всяка минута, увери вътрешният министър.

* Допълнена с позицията на вицепремиера Румяна Бъчварова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
...при проблем на Украинско -Руската граница щеше да реагира мигновенно и МНОГО остро. Дори преди да се е случил проблема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Съвсем нормално . Той никога не е бил НАШ мин. на външните работи. Реагира само тогава когато има за прокарване интерес на САЩ. Тогава реакцията му е даже изпреварваща събитията и в повечето случаи театрално пресилена. :) с наШ мъШ са от един отбор който не играе за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
И Митов и ЕК. Така ще си най-близо до истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Ogibogi
преди 8 години
Koй да наречем лъжец, Митов или ЕК ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още