IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПИ: Бюджет 2015 показва хронични дефицити и нарушени фискални правила

Икономистите от института предложиха за пореден път алтернативен държавен бюджет

11:03 | 09.12.14 г. 1
ИПИ: Бюджет 2015 показва хронични дефицити и нарушени фискални правила

Бюджет 2015 показва хронични дефицити и нарушени фискални правила, заявиха експертите от Института за пазарна икономика (ИПИ), които за 12-та поредна година представиха алтернативен държавен бюджет. Експертите се опитват да покажат, че е възможна различна фискална политика.

„Това е бюджет на стагнацията – например залага се спад на заетостта и лек ръст едва през 2016 г. Според параметрите на правителството нищо няма да се промени“, каза анализаторът Петър Ганев.

Според него целта трябва да е фискална стабилност, след като през 2014 г. бюджетът бил „изпуснат“ с всички последвали негативни сигнали към чуждестранните инвеститори.

Следващата година дефицитът трябва да е под 2%, а през 2017 г. да е нула, смятат анализаторите.

Експертите от ИПИ предлагат постепенно изчистване – с дефицити за 2015 г. 1,8%, за 2016 г. 1%, а за 2017 г. - 0%.

„На следващото място са растежът и инвестициите. Тук предлагаме децентрализация, преотстъпване на една пета от подоходния данък към общините“, каза Ганев.

Сред другите предложения на ИПИ са здравна реформа, разбиване на монопола на НЗОК, повече работни места чрез преосмисляне на регулациите на пазара на труда, както и реформа в пенсионната система, но от 2016 г. Предлага се още премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове, без промяна на максималния осигурителен доход и максималната пенсия.

„Ако не се захванем с това да имаме стабилни финанси, да отключим пазара на труда и не отключим осигурителната система, няма да станем по-богати“, коментира Петър Ганев.

Ето какво още предлагат икономистите от ИПИ:

Данъчни промени и премахване на данък „дивидент“ (сега 5%), данък „лихва“ (заложен 8%) и други неефективни налози – например върху наследствата. Предлага се намаляване на данъка за едноличните търговци от сегашните 15 на 10%, ограничаване на данъчните преференции – например облекченията за земеделци, ваучерите за храна и преференциалния ДДС за туризма.

Анализаторите предлагат още постепенно покачване на акциза върху цигарите още от 2015 г. плюс акцизен календар за периода до 2018 г.

Активно управление на публичната собственост – приватизация на закъсали държавни компании като БДЖ и Български пощи, преглед на управлението на държавната собственост и отключване на „мъртвия“ публичен капитал.

Свиване на текущите разходи в публичния сектор с 10%, с изключение на сектора на образованието, както и ограничаване на субсидиите – премахване на националните доплащания и други помощи от бюджета за земеделците, за което са заложени 300 млн. лв., предлагат още анализаторите.

Всяка години ИПИ обобщава проектобюджета с "разходна бележка", която показва какво държавата взема от данъкоплатците, за да харчи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 5
dr.5rov
преди 9 години
Много лесно се дава акъл ако не носиш никаква отговрност за последиците когато следват акъла ти. Много ги "харесвам" такива прогнозисти и консултанти. Животът си живеят. Само едно не мога да разбера - кой им плаща за този акъл.Ако знаех и аз щях да се цаня. Толкова много алтернативи мога да предложа - на всекиму според както му харесва :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още