IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: България отдавна е готова да приеме еврото

Истинската полза да влезем в еврозоната е, ако ЕЦБ повече наблюдава българските банки, коментира бившият министър на икономиката

12:09 | 08.08.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Нищо няма да поскъпне драматично в България, ако се въведе еврото и нищо такова не се е случило в другите държави, приели единната европейска валута. Това заяви бившият министър на икономиката Николай Василев по „Нова телевизия“ по повод изказванията, че България е готова да въведе еврото и страховете, че стане ли това, всичко ще поскъпне, а цените ще започнат да се покачват.

„В нито една европейска държава животът не е поскъпнал само заради въвеждането на еврото“, категоричен е Василев.

Икономистът отчете, че би могло да има някакво закръгляне в посока нагоре, но то не би имало никакъв икономически ефект. 

Според него има дори стоки, чиито цени ще паднат. „Телевизори, хладилници, автомобили ще поевтинеят”, смята Василев.

По думите му ще поевтинеят и кредитите.

Ще има и по-сериозен контрол върху банките, отчете още Василев. „Истинската полза да влезем в еврозоната е, ако от ЕЦБ повече наблюдават българските банки, за да сме по-спокойни”, коментира бившият министър.

За него по-важни са имиджовите резултати, отколкото коментари за поскъпване на дребно. По думите му основният аргумент България да иска да влезе в еврозоната е по-сериозният контрол върху банките. Членството в еврозоната е и имиджово от гледна точка на инвеститорите, каза Николай Василев.

По негово мнение България от макроикономическа гледна точка отдавна е готова да приеме еврото, дори по-готова от сегашни членове на еврозоната. Той посочи, че държави като Гърция, Италия, Белгия никога не е трябвало да влизат в еврозоната, докато България може.

Политически е въпросът, продължи бившият министър – ние искаме ли действително да влизаме в еврозоната и искат ли ни държавите членки там.

Brexit помага на България и Румъния за влизане в еврозоната, каза още Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 7 години
Много смешно като се замисля кой точно е Ники Тапешника :)За начало ще обеднеете. За 1 нощ. Около 3 пъти. После ще е добре, защото вече главочите няма да могат да си разиграват коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 7 години
Василев няма ли да даде някой ценен анализ за Меком?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Manyface God" Manyface God" е онлайн в момента Аватара на Manyface God"Мнения: 3,408Днес, 11:49НачалноЦитат:Първоначално изпратено от power grid Разгледай мнениеСтига писа простотии аз не съм офицер от БНА и не съм си захвърлял партийната книжка след изгонването от армията.Никой тук не е офицер от БНА и не е захвърлял партийната си книжка.__________________The strongest stand last."Не е бил офицер , не лъже мануфейса...*** е бил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
lozkhris
преди 7 години
Ти нали беше в Англия ве...след като се изяви като министър-гросе специалисте - по царско време? Брекзитът ли ти развали нещо рахатлъка или носталгията по славните времена в българския министерски съвет ти разнежиха сърцето?...От никъде взорът далаверка не види?...Ще ти се отново да влезнеш в центъра на събитията, зер е доходосно...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Тая говняната запетайка , наречена Ники Василев , заедно с Милен Велчев , трябваше отдавна да отговарят за деянията си по "царско" време !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още